e) Rendelet az aradi térparancsnokság kötelességeiről:

Teljes szövegű keresés

e) Rendelet az aradi térparancsnokság kötelességeiről:
Országkormányzó urnak parancsa nyomán itt pontonként elősoroltatik az aradi térparancsnokságnak hivatalos teendője és kötelessége:
1. Hadút- és útileveleket szigoruan megvizsgálni, látomásozni és felsőbb helyről érkezendő parancs, vagy hivatalos megkeresés utján hadút és utileveleket ki is szolgáltatni.
2. Valamely hadtestnek a városba megérkeztével, azok beszállásoltatásáról, és a megkivántató előfogatok megszerzéséről gondoskodni.
3. A termeszténytár- és korodákra főfelügyelettel lenni.
4. A zászlóaljak, századok és egyéb csapatok által akármely néven nevezendő termesztmények felvételéről készült nyugtatványokat látomásozni.
5. A benső rendőrséget a városi hatóság egyetértésével fentartani, biztos kéznek által a tudni szükségest megtudni, és főkép mindent elkövetni, mi a hazának hasznára és javára szolgál
6. Gyanus személyeket őrszemmel tartani és tartatni, minden lépteire vigyáztatni.
7. Meg nem szenvedni, hogy főtisztek magukat a szolgálattul elvonván itten a városban mulassanak, kivévén a betegeket, kik orvosi bizonyitvánnyal ellátva vannak.
8. A városban és e megyében tartózkodó nyugdijzott, minden rangbeli főtiszturakat, orvosokat, valamint tiszti charactere megtartásával kilépett főtiszteket, ugy napidijjal (Patent) ellátott aggharczosokat nyilvánosságba tartani.
9. Az őrszobákba megkivnátató tüzifa, és gyertyák mennyiségét meghatározni és az őrsparancsnokok által készitendő nyugtatványokat utalványozni és arra felügyelni, hogy azok hiány nélkül rendesen kiszolgáltassanak.
Reichel Keresztély őrnagy s
térparancsnok
Ered. tiszt. O. Lt. Kossuth–Miscellanen: 89.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem