f) Utasítás Gergei Károly századosnak kiskunsági szabadcsapat toborzására:

Teljes szövegű keresés

f) Utasítás Gergei Károly századosnak kiskunsági szabadcsapat toborzására:
Szóbeli előleges értesitésem folytán megbizom Százados Urat, hogy a Kiskunságban és különösen Pest megye solti járásában a nép lelkesitésére mindent elkövetve egy guerilla csapatot lehetőleg gyorsan alakitson, mellynek rendeltetése főkép a Dunának szemmel tartása leend.
Az ezen föladatának léteitésére megkivántató pénzeszközletről haladék nélkül kimutatást küldjön be; a kiadásokra nézve eleve utasittatván, hogy azokat az egyátaljában mellőzhetlennek födözésére szoritsa, minthogy az álladalom jelen szorult pénzviszonyai a legszorosabb gazdákodást teszik szükségessé.
Tájékozásul tudatom Önnel, hogy Perczel tábornok 24 ezernyi hadsereggel Abony és Szolnok közt áll.
Az Alduna vidékén Vetter altábornagy mai napon támadólag csatázik.
Baján pedig egy tekintélyes figyelő csapat (Observations-Corps) Kohlmann ezredes parancsnoksága alatt vonatik össze, kinek rendelkezése alá állittatik Ön is olly értesitéssel, hogy vele magát folytonosan érintkezésbe téve, teendőire nézve körülményes utasitást tőle veend.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 9267.
Gergei júl. 21-én Kunszentmiklósról jelentette Kossuthnak, hogy költségvetését már beküldte, de pénzt még nem kapott. Jelentette, hogy megkezdte a szervezést és már 52 jelentkező van, ezek zsoldját egyelőre a sajátjából fizeti. A toborzás váratlan akadálya lett az a körülmény, hogy Kossuth elrendelte az újoncozást a felállítandó 30 000 főnyi tartalékseregre; az felemészti a szóbajövő területek teljes emberanyagát. Kérdezte tehát, hogy folytassa- e kevés eredménnyel kecsegtető toborzását, s ha nem, hol kapja meg eddigi költségeit? Kossuth júl. 24-én utasította a pénzügyminisztériumot, hogy utaljon ki Gergei költségeire 1000 forintot, nincs nyoma azonban annak, hogy magának Gergeinek adott-e választ a feltett kérdésekre. (Gergei százados jelentése és a pénzügyminisztériumnak szóló utasítás fogalmazványa OHB 1849: 9517. sz. alatt van.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem