d) Patay József jászkun főkapitánynak, jászkun lovas szabadcsapatok felállításáról:

Teljes szövegű keresés

d) Patay József jászkun főkapitánynak, jászkun lovas szabadcsapatok felállításáról:
Patay júl. 9-én jelentette Kossuthnak, hogy a tábornokok (Perczel, Wysocki, Dessewffy) nem kívánják a népfelkelést használni, s pl. a hatvani táborban levő 5000 jász felkelőt is hazaküldték. Ezért, »tekintetbe vévén különösen azt, hogy az aratást szorgos munka miatt a népfelkelés tetemes kár nékül meg sem történhetnék«, azt javasolta, hogy a Jászság és Kunság állítson a népfelkelés helyett lovas szabadcsapatokat. Kérte Kossuthot, hogy ha helyesli a tervet, mielőbb adjon a kivitelre utasítást. Kossuth válasza:
Folyó hó 9-én 60. szám alatt kelt levelére válaszoltatik, miszerint a szabad lovas csapatokat a népfelkelés igen alkalmas surrogatumának tekintve, annak felállitását nemcsak helyeslem, hanem ezennel el is rendelem. Általános rendeltetése ezen szabadcsapatoknak lesz a tiszai vonalt őrizni, s czirkálásokkal az ellenséget nyugtalanitani, s a Jászságtól, Tiszától minél messzebb tartani.
Minek folytán Főkapitány Urat ezennel felszólitom, hogy elfogadtatott inditványának sikeresitését haladéktalan és szokott erélyességével vegye eszközlésbe.
Perczel tábornok urhoz is mai nap intézkedtem, hogy a kérdéses felállitandó lovas csapatoknak egy kis huszár csapattali egyesitése mellett egy ügyes tisztnek vezénylőüli alkalmazásáról gondoskodjék.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 9266.
Mellette Patay ismertetett jelentése; hátlapján Kossuth s. k. utasítása az itt közölt és az egyidejűleg Perczel Mórnak küldött rendelethez.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem