h) Az országos hadi főparancsnokságnak, egy rokkant huszár végkielégítéséről.

Teljes szövegű keresés

h) Az országos hadi főparancsnokságnak, egy rokkant huszár végkielégítéséről.
Dobozi János 3-ik huszárezredbeli közvitéz az ápril 26-ki komáromi csatában 14 sebet kapván, ezáltal saját meggyőződésem szerint nemcsak katonai szolgálatra, de kenyér keresetre is végkép alkalmatlanná tétetett.
Felhivom ennélfogva a hadi főparancsnokságot, hogy nevezett közvitéznek elbocsátó levelét kiadja, egyben annak kellő ellátására akként kell intézkedni, hogy választása szerint az igért 1000 ft. dijt* igényelvén – annak kifizetése iránt Sárospatak városánál akkint fog 14 nap alatt intézekdés tétetni, hogy ha azon házat, földet és gazdasági eszközöket kiván venni, az e végett számára aug. 1-ő napján ki fog fizettetni a város utján, s kifizettetvén reverzálist adand magáról, hogy további ellátásra nincs igénye.
Vö. előbb, a 361. l. 1. jegyzetével.
Miről a pénzügyministerium egyuttal értesitendő, a sérült vitéz pedig aug. 1-ső napjáig szokottan ellátandó.
Minthogy továbbá Dobozi állitása szerint a szolnoki ütözetben Szentmiklósi őrnagy parancsnoksága alatt több ellenséges ágyúk elfoglalása által is kitüntette magát, és huszár bajtársaival érdemjelleli feldiszitésére fel is jegyeztetett, de Komáromnál kapott sebjei miatt a hadseregtől elmaradván, feldiszitése függőben maradt, szerezzen a főparancsnokság eziránt is magának kellő tudomást, és a dolog bebizonyultával intézkedjék érdemeinek méltó jutalmazása iránt, engem vizsgálatának eredményéről tudósitván.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kkiegészítéseivel.
O. Lt. OHB 1849: 8979.
Mellette egykorú német fordítása.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem