e) A hadügyminisztériumnak, az olasz légió szervezeti kérdéseiről:

Teljes szövegű keresés

e) A hadügyminisztériumnak, az olasz légió szervezeti kérdéseiről:
Monti ezredes, az olasz légió parancsnoka,* júl. 4-én Szegedről két beadvánnyal fordult Kossuthhoz. Az elsőt a légió teljes tisztikara terjesztette elő s azt kérték benne, hogy az egykori Zanini-ezred két századát és a többi magyar oldalon harcoló olasz alakulatot kebelezzék be az olasz légióba. A szóban forgó alakulatok a kérvényezők szerint rossz vezetés alatt állanak, gyávák, szégyent hoznak honfitársaikra s csak az olasz légióba való beolvasztásuk útján válhatnak hasznára a magyar ügynek. Monti ezredes a kérvényhez mellékelt hosszú kísérő iratában támogatta a tisztikar kérését és panaszosan sorolta fel, hogy jórészben nem teljesültek azok a feltételek, amelyeket ő az olasz légió megalakításának elkezdésekor szabott: nem kapta meg az olasz legénységű alakulatokat és a Zanini-ezred zenekarát, az egyes parancsnokok nem adták át neki az alattuk szolgáló olasz nemzetiségű katonákat, nem kapta meg az ígért fegyvereket, bajok vannak a légió felruházása körül is és a felsorolt akadályok miatt egyre késik az a pillanat, amikor a légió a harcmezőre léphet. Kossuth a két felterjesztéssel kapcsolatban a következőket írta a hadügyminisztériumnak:
Az olasz légió megalakulására és Monti ezredes tevékenységére l. előbb a 430. l. jegyzetét.
Az olasz legio s parancsnokának, Monti ezredesnek ide mellékelt kérvényét azon megjegyzéssel küldöm át a ministeriumak, hogy a magyar hadseregben szolgáló olasz csapatok egyesitését magam is óhajtom, de ezt jelen állásunkban bajosan látom kivihetőnek, mivel e csapatok szerteszét vannak. Az olasz legiót tehát a hadügyministerium erre nézve illy értelemben legyen szives értesiteni, hozzáadván, hogy ezen egyesités, ha kissé jobb rendben leszünk, semmi esetre el nem maradand. A mi a Zanini nevü ezred zenekarának e legióhozi rendelését s a tiszti felterjesztést illeti, ezt a ministerium teljesiteni, s végre a legiobeli nem olasz tisztek más zászlóaljakba leendő beosztása iránt intézkedni sziveskedjék.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 9102.
Mellette a július 4-én kelt, ismertetett két kérvény.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem