400. Budapest, 1849 július 6. Kossuth rendelete Assermann Ferenc komáromi várparancsnokhoz a vár biztosításáról és Krivácsy Józse…

Teljes szövegű keresés

400.
Budapest, 1849 július 6.
Kossuth rendelete Assermann Ferenc komáromi várparancsnokhoz a vár biztosításáról és Krivácsy József tüzérparancsnoki kinevezéséről.
Komárom vára a nemzet kincse, szabadságának, függetlenségének erős oszlopa.
Istennek hála, Ön kezeiben jó és biztos kezekben van.
És vannak Ön mellett férfiak, a kormány és nemzet bizodalmát teljesen megérdemlők.
A tüzéri parancsnokságra nézve azonban azon észrevétel fordul elő, hogy bár derék, emberséges, hű férfiu s értelmes vitéz katona, de nem tud magyarul, s mert nem tud, ostrom esetében a komáromi nép rokonszenvét nem birhatná. Pedig ezt is kell birnia.
Azért – már előbb kiadott rendeletemhez képest – ujólag is szorosan s változhatlanul meghagyom, hogy a várbeli tüzérparancsnokság Krivácsy őrnagynak azonnal átadassék, s nekem e rendeletem végrehajtásáról jelentés tétessék.
Jungwirth urnak vitéz szolgálatát a hadseregnél nyilt téren kivánom igénybe venni. Egyébiránt, ha a várparancsnokság kivánná, s ő maga ohajtaná, hogy mint hadszertári parancsnok (Garnisons-Artillerie-Commandant) ott maradjon, nem volna ellene észrevételem.*
Krivácsy kinevezésével Kossuth a hozzá hű főtisztek számát kivánta Komáromban szaporítani. Ujházy kormánybiztos júl. 6-án kelt levelében arról tudósította Kossuthot, hogy Görgey nem engedte meg Krivácsynak a tűzérparancsnokság átvételét. Klapka pedig azt ajánlotta, hogy Krivácsy és Jungwirth együtt legyenek parancsnokok. Kérte Kossuthot, hogy amennyiben mégis ragaszkodik Krivácsy parancsnokságához, úgy a kinevezést ellenjegyeztesse valamelyik miniszterrel (OHB 1849: 8977. sz.).
Komárom várát a nemzet nevében Ön hüségének ótalmába ajánlom.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 9119.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem