37. Debrecen, 1849 április 20. Kossuth levele Csányi László erdélyi országos biztoshoz: meghívja az új minisztériumba közlekedési…

Teljes szövegű keresés

37.
Debrecen, 1849 április 20.
Kossuth levele Csányi László erdélyi országos biztoshoz: meghívja az új minisztériumba közlekedési miniszternek és utasításokat ad neki különböző erdélyi kérdésekkel kapcsolatban.
Tisztelt Barátom!
A nemzetgyülés kimondotta a hitszegő dynastia számüzését és hazánk függetlenségét.*
Csányi a legelsők egyike volt, akivel Kossuth – már ápr. 1-én – közölte a függetlenség kimondására irányuló tervét. (L. Kossuth a Honv. Bizottmány élén, II. rész 783. s. köv. l.)
A dolog érett volt. Késni vele nem lehetett. Majd elmondom okaimat. Most nincs teljességgel időm.
Véget kellett vetnem az ármánynak.
Megvan. – Azt hiszem nem csal politicám. – A manifestum nyomtatás alatt van. Holnapután megküldöm.
Balsorsom ugy akará, hogy velem parancsoljanak, legyek kormányzó. – Helyzetem átok, de huzom az igát, mig becsülettel nem mehetek szántani, vagy pipázni veled a Márk piaczra,* vagy a mi hihetőbb: összeroskadok. – Hagyján: csak a haza mentve legyen.
Csányi írta utolsó, ápr. 11-i levelében Kossuthnak: »…ha béke leend, sietni fogok a Márkus piacra, hosszu pipaszárból eregetve bodor füstömet az irgalmas ég felé, honnan annyi áldás adódott ránk, ha pedig még békét nem adhatnak győztes fegyvereink, egy valami nyugalmasabb, legalább ne illy lélekemésztő foglalkozással bizzál meg.« Vö. Barta I.: Kossuth és Csányi. Századok 1952. évf. 671. l.)
Ministeriumot kell alakitanom. Szándokom ez:
Belügy Szemere
Külügy Batthyány Kázmér
Hadügy Görgey
Pénzügy Duschek
Közlekedés Csányi (ha ismered.)
Igazság Vukovics vagy Perényi
Cultus Perényi vagy Horvát Mihál
Kereskedés?
Kérlek Isten és a haza nevére, ne tagadd meg tőllem a ministeriumba belépésedet.
De arra is kérlek, addig ne hadd el Erdélyt, mig a megküldendő függetlenségi manifestumnak elismerést nem szereztél Erdélyben, s mig utódról nem gondoskodhaték.
Ki legyen? Csak nem aristocrata. Erdélyben az aristocratia borzasztóan emeli fejét.
Még egy minister sincs itt; magam vagyok minden, azért csak röviden irhatok. Pedig hosszan kellene.
1. Pénzt megint küldtem – s most érkezett futárod megint viend. – Örvény az az Erdély, véghetlen örvény. Kaphatok-e valami nemét az előleges számvetésnek, s hogy mennyi pénze lesz ott havonkint szükség; mert igy minden levélben az improviso pénzsürgetés van – nem győzhetem.
2. Mi és mennyi erő van Erdélyben készen? s mi van készülőben?
3. Posztót, fegyvert, semmit sem kaphatok Erdélyből?
4. Bémre reá parancsoltam az oeconomiát – megtiltottam, hogy 7000 embernél többet ki ne vigyen, ha vitt, küldje vissza; s hosszu, fontos levelet irtam neki, hogy fontolja meg, nem okvetlen szükséges-e személyesen visszamennie?*
Minderről – az OHB iktatókönyvének bizonysága szerint – ápr. 18-i levelében írt Kossuth, válaszul Bem ápr. 12-i levelére. (A befejezést l. OHB 1849: 5771. sz. alatt. Ez ideig sajnos sem Kossuth sem Bem szóban forgó levele nem ismeretes. (Vö. még a Bemhez írt ápr. 11-i és 14-i utasításokkal. Kossuth a Honv. Bizottmány élén, II. rész. 862. s köv. és 891. s köv. l.)
5. Egy pillanatig sem lehet tovább a székelyeknek adandó concessiokat s régi sérelmeik megszüntetését halasztani – különben lázadás lesz. Ezt tedd meg édes Barátom azonnal.*
A székelyekkel kapcsolatos rendelet l. később 80. sz. alatt, 147. s köv. l.
6. Két embert küldök holnapután birónak Kemény dolgában. Egy köve. Bajos innen követeket elküldeni, kevesen vagyunk.*
Csányi ápr. 11-i jelentésében kért többek között vizsgáló küldöttséget Kemény István ügyében. Megismételte kérését ápr. 18-i jelentésében. Kossuth ápr. 25-én Horváth Ferenc és Domahidy Pál képviselőket küldte ki. (Az ügy részletei nem ismeretesek, mivel a 4153., ill. 5968. sz. alatt iktatott iratok hiányoznak a Bizottmány irattárából.
7. Az erdélyi királyi tábla – már most: Itélő tábla, avagy minek nevezzük – elnökevé Pálffy Jánost fogom kinevezni.
8. Czecznek tábornoksága iránt még egy kissé hallgatok.* Vederemo.
Bem volt az, aki ismételten sürgetette Kossuthot, hogy az Erdélyben visszamaradt erők parancsnokát, Czetz János ezredest nevezte ki tábornokká. (Vö. pl. ápr. 3-i, Gyulafehérvár alól írt levelével, OHB 1849: 5310. sz. alatt.)
9. Az Ormay vadászok iránt ne tégy nekem semmi nehézséget Mert Ormay ugyan ember ám a talpán; 5000 vadászt állított már ő nekünk, s nem kért és nem kér sem fegyvert, sem ruhát, mindent maga szerez. És emberei gyönyörűen állják a tüzet. – Azt tehát ápold és segítsd édes Barátom – ő nem von el semmit Erdély felszerelési erejéből, de vadászai nekem kellenek – s az ő vadászait teljességgel nem számitom az erdélyi armadához, csak amennyiben oda fogom rendelni. – Azért kérlek, őt ne akadályozd, se ne engedd akadályozni, több neki semmi sem kell. Ő mindent maga szerez.
Hanem német és lengyel formatioról semmit sem tudok. Azt hagyasd abban.*
Az ügy részletei nyilván Csányi említett hiányzó, 4153. sz. alatt iktatott ápr. 11-i jelentésében vannak.
10. Az oláhok közti ujonczozást ne igen erőltessed.
11. Czecznek szép módjával adasd tudtára, hogy kötelességet mulaszt és illendőséget sért, hogy nekem nem ir. Emlékeztesd, hogy kötelessége minél sürübben raportokat küldeni, a küldeményekről, a sereg létszámáról, dislocatiojáról, a passusok állapotjáról – és adasd tudtára, mikint nem jó vért csinál, hogy csupa merő mágnás van körülte.
Mig a levélirásban százszor megakadályoztak, elkészült a manifestum, s a kormánybiztosokhoz, főispányokhoz szóló körlevelem,* küldök ebből 50, amabból 100 pédányt eőlegesen. Majd küldendek még 400-at s közöttük a törvényhatóságokhoz czimzendőket is, mihelyt a pecsét készen leszen.
A Függetlenségi Nyilatkozathoz mellékelt kísérőiratot l. előbb, 21. sz. alatt, 40. s köv. l.
Méltóztassál a biztosokhoz és főispányokhoz szóló körlevelemet az illetőknek cimeztetni, magad is egy rendelettel kisérvén, mellyben a helybeli viszonyokhoz mért specialitásokat meghagyod.
Méltóztassál sikeres lépéseket tenni, hogy minden jurisdictiok ne csak elfogadják ezen függetlenségi nyilatkozványt, hanem, hogy addresseket is irjanak hozzám, mellyben az ország határozata iránti örömüket kijelentsék, annak fentartására hüségüket, áldozatkészségüket felajánlják a hazának, és (azt hiszem, te nem magyarázod balra, hanem hazai szükségnek lenni elismered) kormányzóságom iránti bizalmukat kijelentsék.
Eszközölj kérlek hasonlót mindenek felett a hadseregnél is. Ennek nagy momentuma volna.
Ez most a fő – a legsürgetőbb teendő.
12. Az ide zárt levelet kérlek juttasd el Beöthyhez.*
Beöthy Ödön (diplomáciai küldetésére l. Kossuth a Honv. Bizottmány élén, II. rész 785. s köv. l.) akkor már Brassóban időzött, várta az alkalamat, hogy továbbmehessen Bukarest felé. A hozzá küldött iratot nem ismerjük. Az OHB iktatókkönyvében ápr. 20-i kelettel 5877. sz. alatt szerepel. Tartalma a bejegyzés szerint: »Rendelet Beöthy Ödön bukaresti Generalconsul úrhoz, az Angliával kötendő kereskedelmi szerződés és a magyar Függetlenségi nyilatkozatnak Fuad effendivel való közlése iránt.« – Ugyancsak ápr. 20-i kelettel, 5878. sz. alatt van iktatva a következő – ez ideig ugyancsak ismeretlen – irat: »Fuad effendi török oláhországi teljhatalmu biztos a Magyar Függetlenségi Nyilatkozat iránt értesittetik.« Ezt az iratot Kossuth kétségtelenül az előbbivel együtt küldte el Csányi révén Beőthynek.
13. Steint Károlyfejérvárt s a passusokat inspicálni küldtem. – Itt nem maradhatott. Pedig hidd el, nem csal meg, s mérnök tiszt ollyan, – mint több nincs.*
Stein megbizatására s Kossuth iránta táplált bizalmának alaptalanságára a 3. sz. aktát, 15. l. és a hozzátartozó jegyzetet.
Csak már tudnék valaki alkalmast találni Erdélybe, hogy jöhetnél mi hamarébb Debreczenbe.*
Kossuth végül is Szentiványi Károly gömöri főispánt és kormánybiztost, régi ellenzéki harcostársát küldte Erdélybe Csányi helyére. Szentiványi máj. 9-én érkezett meg Kolozsvárra, Csányi pedig máj. 12-én indult el Debrecenbe, hogy átvegye a közlekedési minisztérium vezetését.
Az ármádától 3 nap óta nincs hirem. Igen messze vannak. – Már alkalmasint tul Komáromon.
A muszkákra vigyáztass kérlek és tudósits. A passusokat 20 öles árokkal kellene keresztülvágni – vagy megfuratva a szikla hegyeket, vagy puskaporral lerepeszteni a szirteket az ut szorosokba.
Isten áldjon édes barátom. Nagyon kifáradtam.*
Csányi ápr. 24-i emelkedett szépségű válaszát l. OHB 1849: 6206. sz. alatt beszámolóit a Függetlenségi Nyilatkozat fogadtatásáról l. uo. 6053., 6146., 6326., 6435. sz. alatt. (Vö. még Barta I.: Kossuth és Csányi. Századok 1952. évf. 672. s köv. l.)
Debreczen april 20-án 1849.
hived
Kossuth
S. k. eredeti. O. Lt. Csányi iratok 1278. rakt. sz.
Közli Tábori Kornél: Titkosrendőrség és kamarilla. Bp. 1921. 130. l.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem