c) A hadügyminisztériumnak, a Perczel tábornok újabb levelére adandó válaszról:

Teljes szövegű keresés

c) A hadügyminisztériumnak, a Perczel tábornok újabb levelére adandó válaszról:
Perczel Törökbecséről, jún. 11-én írt jelentésében beszámolt Kossuthnak a kátyi csatavesztést követő csapatmozdulatokról, melyek során serege a Ferenc-csatorna mögé húzódott vissza. Követelte továbbá, hogy tevékenységét a kormány köréből ne zavarják, véleményét az országot érdeklő politikai és katonai döntéseknél vegyék figyelembe, s végül azt, hogy neki, aki egyedül több hadsikert aratott, mint az egész magyar sereg együttvéve, adják meg a tisztikinevezési jogot és küldjenek 5 közép és 25 kis érdemjelet. Kossuth a levél hátlapjára ceruzával, sajátkezűleg a következő utasítást írta:
Hadügyministeriummal tudomásul – lőszerek irnáti rendelkezésül; az érdemrendek iránt pedig megirni, hogy az érdemrend iránti kiosztásban szerzett tapasztalások a kormányt arra birták, hogy az alapszabályokhoz szorosan ragaszkodjék. A kormány semmit kedvesebb kötelességének nem ismer, mint a vitéz hadfiak iránt elismerését tanusitani, de ezen tanusitásnak módja iránt a szabályok alul kivételt többé senki végett nem teend, mert épen az illy kivételek ejtették zavarba az egész kitüntetési rendszert, mellynek szabályaihoz annál inkább vissza kell térni, mivel az attóli eltérés miatt a kitütnetések már becsöket kezdték veszteni. – Tehát járjon el a Bácsi parancsnokság is a szabályok értelmében.
Hasonló áll a kinevezésekre nézve is.*
Vö. Kossuth máj. 12-i, Görgeyhez írt levelét, amelyben részletesen fejtegette a kinevezésekkel és kitüntetésekkel kapcsolatos irányelveket. (158. sz. alatt, 284, s köv. l.)
S. k. eredeti. O. Lt. OHB 1849: 8092.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem