a) Kovács Lajos közlekedési minisztériumi osztályfőnöknek, a Bayer ezredes által kért térképekről:

Teljes szövegű keresés

a) Kovács Lajos közlekedési minisztériumi osztályfőnöknek, a Bayer ezredes által kért térképekről:
Bayer táborkari ezredesnek jelentése szerint mult év végével az országos épitészeti igazgatóság uti osztálya által készitett magyarországi utitérképének egyik példányából az I. III. és VI-ik szelvények a honvédelmi bizottmány használatára kiszolgáltatván, azok – a kormánynak Debreczenbe költöztével – szinte oda vitettek.
Minthogy pedig ezen szelvények épen a jelenlegi harczmüi téreket illetik; arra kérem tisztelt Osztályfőnök Urat, miszerint azokat nyomban felkerestetni, s annyival is sietősben a kormányzói irodába átküldeni sziveskedjék, mivel nevezett Bayer ezredes ur jelenleg itt helyben van, és a kivánt szelvényeket személyesen átvehetné.
a kormányzó ur meghagyásából.*
Az iratot Kossuth nevében Asbóth Sándor őrnagy fogalmazta és írta alá. Görgey ugyanis ezen a napon – jún. 10-én – visszatért a táborba, a hadügyminisztérium vezetését, mint államtitkár, Szabó Imre ezredes vette át, az ő helyére pedig a kormányzó katonai irodájának az élére Görgey kívánságára és Klapka igen meleg ajánlására Asbóth Sándor táborkari őrnagy került. (OHB 1849: 7993. sz.)
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 7796.
Ered. tiszt. O. Lt. Közlek. min. 1849: 146. sz.
A fogalmazvány mellett Bayer ezredes említett június 8-án kelt jelentése, melyben kéri a jelzett térképszelvényeket, valamint Kovács Lajos 10-én kelt válasza Asbóthhoz, hogy a kért térképet nem találják, még az előző év szeptemberében adták át a Honvédelmi Bizottmánynak, honnét sürgetés ellenére sem kapták vissza. Úgy emlékszik, hogy egyszer Szabó Irme ezredes kérte használatra az OHB-tól. – Egy rövid kísérőirat fogalmazványa is van ugyanott, amellyel Asbóth Sándor őrnagy átküldi Bayerhez az I. és II. térképszelvényeket. – A fogalmazvány mellett van még Ludvigh június 8-i, e rendelettel össze nem függő jelentés is a Dunán és Vágon építendő hidakról, valamint az Asbóth Sándor elleni ingerültségről, amiért az érdemjel 3. osztályát megkapta.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem