d) Suller a vallás- és közoktatásügyi minisztériumnak, a Nemzeti Múzeum igazgatójának, Kubinyi Ágostonnak hazafiságáról:

Teljes szövegű keresés

d) Suller a vallás- és közoktatásügyi minisztériumnak, a Nemzeti Múzeum igazgatójának, Kubinyi Ágostonnak hazafiságáról:
A Nemzeti Múzeum igazgatója, Kubinyi Ágoston és tisztviselői, Érdy János, Mátray Gábor, Kiss Bálint, Friwaldszky Imre és Petényi Salamon János jún. 5-én beadvánnyal fordultak Kossuthhoz. Elmondták ebben, hogy »a közelebbi vészes hónapok alatt minden oldalról veszéllyel fenyegetett magyar nemzeti Múzeumunkat az ebben rejtve volt tömérdek kincscsel együtt sértetlenül megtartották és mentették nemzetünk és drága hazánk közjavára«. Hódolatukat jelentették Kossuthnak, akiben nemcsak »a szilárd hazafiságot és nemzetiséget« csodálják, hanem »tudományos szilárd míveltségét« is és kérték, hogy »magyar nemzet méltóságának minden tekintetben megfelelhessen«. Kossuth a felirat kapcsán Stuller útján a következő kérdést intézte a kultuszminisztériumhoz.
A Nemzeti Muzeum igazgatósága legközelebbi napokban ezeket a kormány pártfogásába ajánlván, alkalmat vett kormányzó ur megtudni, minő kezekben van az intézet igazgatása helyezve.
E tekintetből felhivja a tisztelt ministeriumot, méltóztassék tudomást szerezni arról, hogy Kubinyi Ágoston muzeumi igazgató, – ki kormányzó urhoz jött értesités szerint vésztörvényszék elébe is volt állitva, – ezen eljárás alól már felmentetett-e? és ha felmentetett, és ha a törvény értelmében vétkesnek nem találtatott is, – nem jöhet-e olly morális imputátio alá, melly az intézet igazgatóságátóli elmozditását tenné szükségessé? – Melly esetben, ha a tisztelt ministeriumnak e tekintetben más nézetei nem lennének, az intézeti igazgatóságot Bajza Józsefre ohajtaná átruházni.*
Az intézkedésre a felterjesztés mellett Bajza József máj. 29-i Kossuthhoz intézett rendkívül érdekes levele adott alkalmat. Ebben Bajza – Kossuth felszólítására, hogy válasszon magának hivatalt – azt kérte, hogy a Nemzeti Múzeum igazgatói állását nyerhesse el, amelyről úgy tudja, hogy meg fog ürülni, »mert Kubinyi Ágoston kompromittálva van s némely Windischgraetzhez és Szögyénhez írt hódoló levelei fedeztettek fel s azt mondják, hogy a múzeumban a császári katonatiszteknek ebédeket adott anélkül, hogy ilyesmire kényszerítve lett volna.« Közölte azt is, hogy már intézkedések történtek Kubinyi vésztörvényszék elé állítására; ő örülne, ha Kubinyi tisztázhatná magát, »mert örülne, ha ügyünk minél kevesebb embert veszítene el«. Ebben az esetben Ráday Gedeon helyét kérné, a Nemzeti Színház igazgatóságát, mert Ráday le akar mondani, s ő különben sem rendelkezik sem elég türelemmel, sem elég képzettséggel s ameddig a Nemzeti Színházat vezeti, addig az művészi szempontból nem fog fejlődni. (OHB 1849: 8070. sz.)
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 7737.
Mellette a Nemzeti Múzeum igazgatóságának ismertetett felterjesztése.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem