a) A szegedi tartaléksereg felszerelési problémáiról:

Teljes szövegű keresés

a) A szegedi tartaléksereg felszerelési problémáiról:
A rendelkezés kiadására Hadik ezredes hadosztályparancsnoknak egy felterjesztése szolgált alapul, amely néhány sorban ismertetve van az irat elején. A felterjesztésben Hadik beküldte az alakuló hadosztály létszámkimutatást, kérte, hogy a hadosztályt mielőbb szereljék fel, közölte a Szeged város által állított újoncok számát és szerbül tudó kiképző altiszteket kért. (A jelentés a közölt irat mellől hiányzik.)
A tartalékhadtest első osztályának már több mint fele ki levén állitva, az ha felszereltetik és felfegyvereztetik, azt hiszem két hét alatt szolgálatba léphet.
Kérem tehát a hadügyministeriumot, hogy ruházatuk kiadása iránt – a szükségi sorzat tanácsossága szerint – sikeresne intézkedjék.
Mint szinte a rácz altisztek iránt is, kik alkalmasint a volt Zákó (gondoom 33-ik) zászlóalj közlegénységéből könnyen kiválaszthatnának.
A Szegeden alakuló 104-ik zászlóaljnak nem tudom, van-e már szabott rendeltetése.
Megjegyzem egyébberánt, hogy Szegeden egy fiók ruhabizottmány létezett, melly ha ide át nem tétetik, nevezetes mennyiségü ruhakelmével bir – különösen a Baudis féle vadász-zászlóalj depotja, mellynek állapotjáról egyébiránt szintugy nem vagyok közelebb értesitve.
A tartalék sereg 12 zászlóallyához egyébiránt 4 divisió lovasságot szerfelett kevésnek tartván, igen óhajtom, hogy a pótlovászati osztály a létező 18 ezred completirozását sietőleg eszközölje, miszerint még legalább 2 ezred huszárt állithassunk, ekkor is sokkal kisebb arányban leendvén még lovasságunk a gyalogsághoz, mint például a franczia hadseregnél, hol 275 ezer gyalogra 60 ezer lovast s 35 ezer tüzért számitnak.
Másolat. O. Lt. OHB 1849: 7884.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem