282. Budapest, 1849 június 8. Kossuth utasítása Szabó Imre hadügyi államtitkárhoz: intézkedjék, hogy a Dembinski lemondásának elf…

Teljes szövegű keresés

282.
Budapest, 1849 június 8.
Kossuth utasítása Szabó Imre hadügyi államtitkárhoz: intézkedjék, hogy a Dembinski lemondásának elfogadása körüli zavarok tisztázódjanak.
Megütközéssel vette kormányzó ur* Desseőffy tábornok és Luzsinszki kormánybiztosnak visszavárólag idemellékelt azon leveleit, melyek tartalmából az tetszik ki, mintha Dembinszky altábornagy ur a felsőmagyarországi tábor vezérletét, erről történt hivatalos lemondása s annak a kormányzó ur által lett elfogadása után is a helyébe vezérül kinevezett tábornoknak átadni vonakodik; s ennek okául adja azt, hogy a lemondásának elfogadásáról szóló kormányzói rendelet mind az ideig hozzá meg nem érkezett.
Az utasítást Kossuth megbízásából Stuller írta.
Miután ezen igen fontos s nyilvánosság elé idő előtt nem adható ügy a szokott expeditionális módtól eltérve egyenesen ezredes ur mint akkori ezérsegéd által tárgyaltatott, Ön adhat egyedül legjobb felvilágositást a felől, nem volt e Dembinszki Altábornagy Urhoz intézendett elfogadási rendeletnek expeditiója valamely körülménytől felfüggesztve?
E tárgyban könnyebb tájékoztatás végett szintén visszavárás mellett ide mellékelem az erre vonatkozó tárgyalási iratokat azon kéréssel: hogy a dolog mibenlétéről mind kormányzó, mind hadügyminister urakat mielőbb értesiteni méltóztassék.
Ered. fogalm. és tiszt. O. Lt. OHB 1849: 7792-7793.
Mellette Dessewffy és Luzsénszky június 5-én kelt jelentései.
A tisztázat hátlapján Szabó Imre június 9-én kelt válasza, mely szerint az említett rendeleteket Dessewffy tábornok által küldték a felső táborba.* Egyébként a hadügyminiszter már az előző nap intézkedett az ügyben, mert hozzá is érkezett hasonló tartalmú jelentés.
Dembinski korábban a 488. l-on ismertetett jún. 5-i jelentésében szószerint ezt írta Kossuthnak: »Tegnap reggel hat órakor megkaptam az ön máj. 31-i levelét, amelyben tudatja velem Wysocki tábornok kinevezését. Wysocki tábornok azonban ma délután öt óráig még nem érkezett meg és semmi hírt sem kaptam felőle.« Dembinski tehát tudott már akkor Dessewffy kinevezéséről, amikor vele szemben az említett elutasító magatartást tanusította. Viselkedésére csak az lehet a magyarázat, hogy még mindig reménykedett, hátha Kossuth – a korábban, 488. lapon ismertetett kérés következtében – mégis megengedi neki a Galíciába való betörést és meghagyja a főparancsnokságban.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem