249. Debrecen, 1849 május 31. Minisztertanácsi határozat az új minisztérium által különböző okok miatt nem alkalmazott régi tiszt…

Teljes szövegű keresés

249.
Debrecen, 1849 május 31.
Minisztertanácsi határozat az új minisztérium által különböző okok miatt nem alkalmazott régi tisztviselők helyzetének rendezéséről.
Az új kormány által nem alkalmazott régi tisztviselők ügyével Duschek Ferenc pénzügyminiszter javaslata alapján foglalkozott a minisztertanács. A határozatot Duschek ebben a körlevélben hozta az egyes miniszterek tudomására:
A régi kormánynak eddigelé sem alkalmazott tisztviselői, továbbá a Budapesten hátramaradt, és most tényleg szolgálatba vett hivatalnokok, nem különben az előbbeni ministerium által alkalmazott azon tisztviselők iránt, kik most nem alkalmaztatnak, a ministeri tanács által e részbeni előterjesztésemre következő határozat hozatott:
1-ször: A régi kormány azon tisztviselői, kik mindeddig nem alkalmaztattak, ha egyébiránt nem bünösök, az 1848-ik évi törvény által nekik biztositott régi fizetésök élvezetében folyó évi december végéig meghagyatnak, azontul, ha nem alkalmaztatnának, a fennállott szabályok szerint fognak nyugdijaztatni.
2-szor: A kormánynak Budapestrőli távozása alkalmával Budapesten maradt olly tisztviselők, kik a maradásra egyenes parancsot vőnek, s kiket tisztviselőkül ismét elfogadni az illető ministerek érdemeseknek találnak, fizetéseiket azon időponttól kapják, mellytől fizetést nem huztak volt. Kik ellenben illynemü rendeletet nem, vagy ellenkezőleg a lejövetelre parancsot kaptak s csak most jöttek és jönnek, azokra nézve megitélni, melly időponttól huzzák fizetéseiket, az illető ministerekre bizatik.
3-or: A volt ministerium által a régi tisztviselők közül, vagy ujonnan alkalmazott azon egyénekre, kik a mostani ministerium által akármi okból nem alkalmaztatnak, amennyiben egyébként nem bünösök, a régi, s ujnak hiányában most is fennálló nyugdijszabályzat alkalmaztatik, melly szerint a 10 éven alul szolgált hivatalnokok, ha szolgálatra alkalmatlanoknak találtatnak, egy évi fizetéssel bocsátanak el, a 10 éven tul, de 25 éven alul szolgáltak fizetéseik egyharmadával, a 25 éven tul szolgáltak fizetések felével s a 40 éven tul szolgáltak egész fizetésökkel nyugdijaztatnak.
Melly határozatot Minister Urral ezennel közleni szerencsém van Debrecen, május 31. 1849.
pénzügyminiszter
Duschek Ferenc
Ered. tiszt. O. Lt. Közmunka és közlek. min. eln. iratok 1849: 79.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem