h) Záborszky Szemere belügyminiszternek, Szeged város Hadik Gusztáv ellen emelt panaszáról:

Teljes szövegű keresés

h) Záborszky Szemere belügyminiszternek, Szeged város Hadik Gusztáv ellen emelt panaszáról:
Szeged város közönsége máj. 21-i közgyűléséből Kossuthoz intézett feliratában tiltakozott az ellen, hogy Hadik ezredes mint a tartaléksereg első hadtestének parancsnoka ismét hatáskört nyerjen a város fölött. Ismertesse a város korábbi, márciusi harcát a tehetetlen Hadik ellen, amelynek következménye lett akkor Hadik elmozdítása és Perczelnek a déli sereg főparancsnokává történt kinevezése. Ismertette Szeged népének lelkesedését, amellyel nemcsak a reá eső 137 újoncot állította már ki, hanem még 550 újonc kiállítására vállalt kötelezettséget s közölte, hogy »az ujoncozás körüli működése olly egyénnek, kire a város bizalmatlanságot szavaz, csak lehangoló, zsibbasztó hatású leendhet.« Kérték tehát a szegediek, hogy adjon más megbizatást Hadiknak. Kossuth a felterjesztést, a mellékleteket és Hadik ezredes máj. 24-én kelt védőiratát (l. OHB 1849: 7559. sz. alatt) előzetes szóbeli megbeszélés után átküldte Szemere belügyminiszternek:
Kormányzó ur meghagyásából van szerencsém Szeged városa és Hadik Gusztáv ezredes közt fenforgó panaszok iránti iratokat 7534. és 7559. számok alatt Minister Urhoz átküldeni, miszerint a kormányzó urral tegnap váltott értekezés nyomán e tárgyban intézkedni sziveskedjék. Igmándy Sándor alezredes, ez ügyben ide küldetve lévén, ő holnap Minister Ur által adandó rendelet elvitelére ajánlkozik.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 7534.
Mellette Szeged város ismertetett felirata, a márc. 2-i közgyűlés Hadik ellen hozott határozatának jegyzőkönyvi kivonata, valaminta márc. 14-i ülés jegyzőkönyve, amelyben Hadik eltávolítását és Perczel kinevezését örömmel vették tudomásul. – A hadügyminisztérium nevében Kiss Ernő altábornagy még máj. 30-án visszaküldte Kossuthnak az iratokat, s a vizsgálat eredményeként közölte, hogy a panasz nem tartalmaz tényeket Hadik ellen, különben is elavult már és csak egyesek személyeskedése következtében újították fel. Hadiknak különben is csak a felállítandó hadosztály fölött van hatásköre, a város fölött nem, a szegediek aggodalma tehát alaptalan. (OHB 1849: 7607. sz.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem