245. Debrecen, 1849 május 30. Kossuth intézkedései a fegyvergyártás fokozására.

Teljes szövegű keresés

245.
Debrecen, 1849 május 30.
Kossuth intézkedései a fegyvergyártás fokozására.
Rombauer nagyváradi fegyvergyári igazgató máj. 28-i jelentésében közölte Kossuthtal, hogy szuronyt nem küldhet Debrecenbe, mivel a raktárban nincs egyetlen kész szurony sem s az egyebünnen beigért szállitmányok sem érkeztek meg. Petróczról meg egyenesen olyan jelentést kapott, hogy az ottani munkások a darabbérezésre való áttérés miatt négy hét mulva abba akarják hagyni a munkát, pedig szorgalommal így többet tudnának keresni, mint napszám mellett. Kérte, hogy mivel a petróczi munkások egyébként is katonaság elól mentesített emberek, sorozzák be őket újoncként dolgozó századokba és így bocsássák a gyár rendelkezésére. Kérte még, hogy Lalmer tábornokot rendeljék Pestről sürgősen vissza, mert Nagyváradon szükség lenne a jelenlétére. A jelentésben foglaltak alapján Kossuth a következő utasítást intézte Lahner tábonokhoz:
Rombauer Tivadar igazgató folyó hó 28-ról kelt feliratában nagy megütődésemre azon jelentést teszi, miszerint a nagyváradi fegyvergyári raktárba nem csak nélkülözhető, de egyáltalában semmi szuronyok nem lévén, miután a meczenzéfi, diósgyőri, s kabolapolyánai gyárakból megigért kellékek is mindeddig vagy éppen nem, vagy a kellő aránynál sokkal kisebb mértékben küldettek be, ő legjobb akarata mellett is az innen kiadott rendeletnek eleget nem teheet.
Tábornok Ur által látandja, hogy a midőn honunk megmentését hova elébb kiállitandó s minél több fegyveres erő létrehozása feltételezi, akkor midőn a hon minden részeiből kiállitott ujonczerő egyedül felfegyverzésre vár, a kormány czélbavett intézkedéseinek mi akadályt gördit elébe, ha a Tábornok Ur erélyességétől reménylett eredményeinek a legfőbb kellék hiánya miatt meg kell akadnia.
Azért is felhivom Tábornok Urat, hogy a parancsnoksága alatti fegyvergyárakban a lehető legnagyobb erélyességgel ugy müködtetni hazafiui kötelességének tartsa, hogy mind az én várakozásomnak, eleget tenni, mind az emlitett, s igen sürgető szükségleteket kiállitani képes lehessen. – Minthogy továbbá arról értesültem hogy a petróczi munkások azért, mert a munkabér nem napszám, hanem darabszám fog fizettetni, 3–4 hét mulva a gyármunkát el akarják hagyni: ezen körülmény mindinkább meggyőz arról, mikép elkerülhetetlenül szükséges, hogy ezen gyár tökéletesen katonai lábra állittassék, – hogy illy visszaélések helye ne legyen. Ezuttal megahgytam Cserey ezredesnek, hogy rögtön intézkedjék ez ügyben, s ha szükséges a lázadókat a hadi törvényszék szigoru alkalmazásával utasitsa rendre. – Felhivatván végre még, miszerint a budai várban talált fegyvermennyiségről a hadügyministeriumnak hova elébb kimeritő s részletes tudósitást küldjön, maga azonban azoknak számbavételével idejét ne foglalja el – hanem inkább haladéktalanul a szükségletek, különösen szuronyok kiállitásáról, s a fegyvergyártás rendezéséről gondoskodjék.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítéseivel.
O. Lt. OHB 1849: 7533.
Mellette Rombauer Tivadar ismertetett jelentése.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem