d) A nagyváradi tüzérségi főparancsnokság ellen elrendelt vizsgálat ügyében:

Teljes szövegű keresés

d) A nagyváradi tüzérségi főparancsnokság ellen elrendelt vizsgálat ügyében:
A hadügyminisztérium máj. 25-én jelentette Kossuthnak, hogy »a vádaskodás Nagyváradon ollyan mértékben kezd terjedni, hogy a legalkalmasabb tisztek közül többen lemondásukat beadni szándékoznak«. Kérte tehát Kossuthot, hogy a rossz következmények elkerülése végett siettesse a vizsgálatot, »annyival inkább, mivel a felhozott vádak hihetőleg alaptalanoknak fognak mutatkozni«.* (OHB 1849: 7157. sz.) Kossuth a felterjesztésre a következő választ adta:
A nagyváradi tüzérfőparancsnokság ellen elrendelt vizsgálatra és a Szokolóczy őrnagynak ápr. 30-án adott megbizatásra l. a 97. sz. aktát, 175. l.
Jelen hó 25-én 16.530. szám alatt kelt felterjesztésére visszairatik, miszerint a Nagyváradon lévő tisztek között fölmerült vádaskodások felett vizsgálatot tartani, s annak eredményéhez képest vagy a vádló, vagy pedig, ha elegendő adatok annak a vádolt ellen hadbirói keresetet rendelni, minden esetre pedig az ily vádaskodásoknak czélszerü intézkedések által véget vetni a hadügyministerium hatásköréhez tartozik.
Ugyanazért átteszem ide csatolva Szokolóczy szekerészeti őrnagynak a nagyváradi vizsgálat eddigi eredményéről a kormányhoz f. hó 17-én beadott részletes jelentését is, a ministeriumhoz elintézés végett.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 7157.
Ered. tiszt. O. Lt. Hadügymin. igazságügyi sozt. 2082/G.
A tisztázat mellett: l. Szokolóczy őrnagy máj. 17-i részletes jelentése, amelyben bizottság kiküldését javasolja »mind számadási, mind pedig minden katonai tárgyakra vonatkozó szabályzat« kidolgozására. 2. A hadügyminisztérium tüzérségi osztályának máj. 31-i átirata az ügyben az igazságügyi osztályhz. 3. Az igazságügyi osztály jún. 14-i átirata a nagyváradi helyőrségi hadbíróságnak a vizgálat bevégzésére és az iratok felterjesztésére.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem