e) Az erdélyi lovasság zsoldjainak kiutalásáról:

Teljes szövegű keresés

e) Az erdélyi lovasság zsoldjainak kiutalásáról:
Kiss Sándor ezredes s az erdélyi lovasság parancsnoka által értesültem,* hogy eddigé a hadügyministerium által elegendőkép zsolddal el nem láttatott, s csak kölcsönzés által volt képes ezen fizetéseknek eleget tenni. Azért felszólitom a hadügyministeriumot, gondoskodjék arról, – hogy a nevezett ezredes mind a még hátralévő zsolddal, mind pedig egy seregét legalább 1 hóra biztositó öszveggel ellátassék, jövőre pedig arról gondoskodjék, hogy a fizetésbeli hátramaradások eltávoztatva elgyenek. Ez értelemben kell a többi Erdélyben lévő seregekről is gondoskodni, – mert a zsolddali ellátás a hadügyministerium teendője. – A felszerelési költségekről a financzministerium fog gondoskodni.
Kiss ezredes levelének ismertetését l. később, 235. sz. alatt, 417. s köv. l.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 7464.
Ered. tiszt. O. Lt. Hadügymin. 1849: 17408.
A tisztázat mellett a hadügyminisztérium máj. 30-án kelt válaszának fogalmazványa, mely szerint a minisztérium azért nem gondoskodott a zsoldról, mert az erdélyi seregeknél az »ottani kormánybiztosok hivatalos állásukat felülmuló tekintéllyel béfolyának«. Kérte ezért a hadügyminisztérium Kossuthot, tegye hírlapilag közzé, hogy a zsoldról a jövőben nem a pénzügyminisztérium, hanem a hadügyminisztérium fog gondoskodni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem