a) Mészáros Lázárnak,* kitüntetésekről:

Teljes szövegű keresés

a) Mészáros Lázárnak,* kitüntetésekről:
Mészáros Lázár lemondott ugyan ápr. 15-én a hadügyminiszterségről, a miniszteri szék végleges betöltéséig azonban ideiglenes minőségben tovább dolgozott.
Komáromba egy futárt expediálván, az ottani várvédelmi tanács kivánata folytán kérem Altábornagy Urat, hogy néhány decorátiot oda is elküldeni szives legyen, sok szép tetteket vittek ott végbe, megérdemlik hogy nekik is jusson.
Dekoratiókról szólva van szerencsém kijelenteni, hogy B. Stein ezredes urnak a javaslatba tett 3-ik rendű decoratiót elmenetele előtt igen örömest helybehagyandom, ha Altábornagy Ur szives leend nekem nem csak általánoságban emliteni személyes vitézségét, hanem specie reassumálni a Carlovicznál kitüntetett azon hős tettét, mellyre ezen kitüntetés basiroztasék.
S. k. tisztázat O. Lt. Hadügymin. 1849: 10566.
Mellette Mészáros április 18-án kelt két válaszának fogalmazványa: egyikben tudatja, hogy húsz db. harmadosztályú katonai érdemjelet küld a komáromi várőrség számára, a másikban megküldi a karlovici ütközet leirását.*
Stein ezredesnek a harmadosztályú katonai érdemrenddel való kitüntetését – karlovici vitézségének leírásával együtt – Mészáros közzétette a Közlöny ápr. 21-i számában.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem