b) Tudósítás a Közlönyben a Hajdúkerület függetlenségi felajánlásáról:

Teljes szövegű keresés

b) Tudósítás a Közlönyben a Hajdúkerület függetlenségi felajánlásáról:
A Hajdukerület – folyó év ápril 28-án tartatott ülésében – megtudván a nemzetgyülésnek ápril 14-ki, az osztrák–Habsburg viszonyt számüző határozatát, leirhatlan lelkesedésében – hogy ezen napnak emléket emeljen – az ujont megajánlott 50,000 ujonczból, a Hajdukerületből kiállitandók közül 150 lovast teljesen felszerelve kiállitani határozta.
Ezen határozat méltó a Bocskay ideje óta mindvégiglen igaz magyar hajdukhoz, kiknek – bár kerülete csak hat városból áll is – a nemzet szabadságharczában mindazáltal jelenleg is 300 fiai vesznek részt. Ezen ajánlást jobban megdicsérni nem lehet, mintha minden hatóságoknak követésére méltó mintha gyanánt állittatik fel.
A hajduk nemzetünk háláját régen kiérdemelték.
A kerületnek ez érdembeni tudósitása egészben közöltetni fog.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 6457.
Megjelent a Közlöny május 4-i számában.
Mellette Pély Gábor hajdukerületi főkapitnáy Hajduhadházon április 30-án kelt jelentése a Függetlenségi Nyilatkozat megünnepléséről, mellékelve hozzá a hajduhadházi lelkész ez alkalommal mondott beszéde. (A jelentés megjelent a Közlöny május 6-i számában.)
Egyidejűleg Kossuth ezekkel a sorokkal válaszolt a Hajdúkerület lelkes nyilatkozatára:
Vettem Önöknek, Uraim, f. évi aprilis 26-áról kelt iratát, mellyben a Nemzetgyülésnek ápril 14-én kimondott függetlenségi manifestuma iránti hódolatukat nyilvánitják.
Fogadják Önök, uraim! a nemzet nevében hálás köszönetemet azon honpolgári örömükért és lelkesedésükért, melly nyilatkozatukat átlengi.
Fogadják általam a nemzetgyülés háláját azon nemesen férfias igéretükért: miszerint a függetlenség kivivásában és biztositásában a Hajdu kerület és annak minden egyes polgárára mint hajdan, ugy most is a haza mindig számithat.
Ered. fogalm. O. Lt. Kossuth–Miscellanen: 13/a.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem