B. Fogalmazási személyzet.

Teljes szövegű keresés

B.
Fogalmazási személyzet.
A fogalmazó egyének feladata a kormányzó elnököt, mint legközelebb álló tanács adói és segélyei a kormányzási tárgyak vitelében [támogatni.]*
A [ ]-be tett valószínű kiegészítés a szöveg átalakításakor kimaradt.
Hogy e részben az óhajtott siker elérethessék, szükséges, hogy eme férfiak kiterjedett theoreticus és practikus miveltséggel tiszta jellemet, szigoru becsületességet, tárgyesmeretet, ügyességet és szorgalmat párositsanak.
Mindenek előtt szükségesnek látszik hogy a kormányzóelnök maga mellé
a. Egy status titkárt válasszon (6000 ft.), ki azon számos folyamodott s egyéb egyéneket fogadja, kiknek a kormányzó elnökkel magával szóllaniok elkerülhetlenül nem szükséges, azoknak előadásait kihallgassa, azon tárgyakat, melyekhez a kormányzó elnök határozata közvetlen nem szükséges, eldöntse s egyáltalában a kormányzó elnöknek a tárgyvitelében, kiszabadandó hatásköréhez képest segitségére legyen.
b. Ezen kivül három kormánytanácsnok volna kinevezendő és pedig kettő 3000–3500 f. a polgári, egy pedig a katonai tárgyakra nézve a szokott katonai ellátással és a körülményekhez mért s havonkinti 80 f. – egész 100 f.ból álló hivatali pótlékkal (Funktionszulage).
Feladatunk lenne, a kormány elnök határozása alá bocsájtandó tárgyakat pontosan megvizsgálni, azokat neki eldöntés végett, szóval körülményesen előterjeszteni, a hozandó határozatokat feltenni, az illető kibocsátványokat (expeditio) szükség szerint a beosztott fogalmazási személyzet által elkészittetni, – ezeket átvizsgálni, s a körülményekhez képest a statustitkár útján, vagy közvetlen a kormányzó elnök helybenhagyása alá terjeszteni, végre pedig azokat kibocsájtás eszközésére az irodafőnöknek általadatni.
A beérkezendő tárgyaknak az előadók által bizonyos felosztás szerint kellene feldolgoztatniok, minek folytán azon helyzetbe jönnének, hogy a szakmányaikhoz tartozó tárgyalások tudomásában lehetvén, ez által egyrészt ők a tárgyak elintézésében nagy könnyebbitést nyernének, másrészt pedig a különben majdnem elkerülhetlen tévedések mellőztetnének el.
Legczélszerübb lenne, ha alattok az egymáshoz rokon tárgyak összpontosittatnának, például az igazságügy, belügy s vallás- s oktatásügyi ministeriumhoz tartozó beadványokat az egyik, a pénzügy, kereskedés és közlekedési ministeriumbelieket a másik, a belügyieket s az ehhez tartozó katonai fegyverzési, felszerelési és élelmezési szakbelieket a harmadik előadó által lehetne tárgyaltatni.
c. Minden előadó mellé megkivántató fogalmazó személyzet volna rendelendő, melly a kibocsátványokat (expedito) az illető előadó utasitása szerint fogalmazni tartoznék, és pedig a polgári előadók mindegyikéhez egy titkár 1500 ftal s 1 fogalmazó 800 ftal, a katonai előadóhoz pedig 1 katonatiszt titkári minőségben, szokott katonai fizetéssel és 50 pft. havi pótlékkal.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem