d) Az igazságügyminisztériumnak, a Zichy Ödön-féle ékszerek összeírásáról:

Teljes szövegű keresés

d) Az igazságügyminisztériumnak, a Zichy Ödön-féle ékszerek összeírásáról:
A békepárt Madarász László ellen irányuló támadásának nyitányára az adott alkalmat, hogy Madarász megkezdte a Zichy-féle ingóságok elárvereztetését.* Előbb a képviselőházban, majd a békepárt lapjában, az Esti Lapokban történtek gyanúsító célzások a lefoglalt értékek gondatlan kezelésére s végül a képviselőház márc. 11-én 905. számú határozatában elrendelte az ingóságok számba vételét s az állami kiadások felülvizsgálására kiküldött bizottmányt bízta meg az egész ügy megvizsgálásával. A bizottság elnöke Kubinyi Ferenc és titkára, Gorove István márc. 24-én azt javasolták a Honvédelmi Bizottmánynak, hogy az összeírás az első összeírásnál résztvett személyekkel együtt történjék s kérték Kossuthot, hogy adja ki erre vonatkozólag az utasítást. Kossuth az üggyel kapcsolatban az alábbi rendeletet intézte az igazságügyminisztériumhoz:
Az árveréssel kapcsolatos iratokat l. O. Lt. Orsz. Rendőri- és Postaosztály, 218. rakt. sz. alatt.
A képviselőház f-hó 11-kei ülésének a Zichy Ödön féle ingóságok felől, hozott határozatánál fogva kiküldött bizottmány abban állapodván meg, hogy a még el nem árverelt ingóságok ugyanazon kormány osztályok küldötteinek közbejöttével irassanak össze, mellyek az első összeírásnál is Pesten részt vettek.
Ennél fogva az igazságügyi ministérium a képviselőház határozatának minél gyorsabban lehető foganatosítása végett akként intézkedendik, hogy az említett ingóságoknak összeírására kebeléből szintén egy hivatalnokot haladéktalanul kinevezend.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 3819.
A pénzügyminisztérium és a rendőri osztályfőnök hasonló szövegű rendeletet kapott.
Mellette a fentemlített bizottmány Kubinyi Ferenc elnök és Gorove István jegyző aláírásával ellátott március 24-én kelt átirata az OHB-hoz.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem