b) Bihar megyének, a megye területén lévő szabadcsapatok élelmezéséről:

Teljes szövegű keresés

b) Bihar megyének, a megye területén lévő szabadcsapatok élelmezéséről:
Önök folyó hó. 19-kén 529.530/1849. sz. alatt kelt felterjesztésére, mellyben az erdélyi széleket védő nemzetőreinknek a megyebeli szabad csapatok által eszközlendő felváltását azon nyilvánítással kérik: hogy ellenkező esetben a szabadcsapatoktól f. hó 27-kétől kezdve az élelmezést és ellátást lesznek kénytelenek megtagadni – válaszoltatik:
Miként felvilágosító, sürgető vagy kérő felterjesztéseiket, jelentéseiket, akármelly körülményeik iránt is mindenkor szívesen veszi s elvárja, a kormány, de azt határozniok olly csapatokról, mellyek közvetlen a kormány rendelkezése alatt állanak, miszerint ha felváltás végetti kimozdításuk rögtön nem eszközöltetik, az ellátást és élelmezést tagadandják meg tőlük: épen nincs a maga helyén s ezen határozatuk annál inkább helytelen s annál inkább roszaltatik, mert a hadügyminisztérium ez ügyben megtéve már előleges intézkedéseit, mely intézkedések mikor- s mi idő alatt hajtassanak teljesen végre, azt megszabni nem önöket, hanem őt illeti.
Ha hogy tehát a kérdéses szabadcsapatok f. hó 27-kén túl sem lennének kimozdítva – emiatt tőlük az ellátást s élelmezést megtagadni, a legszigorúbb felelet terhe alatt ezennel eltiltatnak önök.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 3652.
Mellette Bihar megye fenti tartalmú felterjesztése. – A megye márc. 27-én kelt válaszában visszautasította a rosszallást, azt állította, hogy állásfoglalása Kossuth febr. 9-i, 1718. sz. rendeletén* és hadügyminiszteri intézkedésen alapult s megismételte az előző kérést.
L. előbb, 210/d. sz. alatt, 385. l.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem