393. Debrecen, 1849 március 18. Az OHB utasításai Varga Imre élelmezési kormánybiztoshoz, az előfogatok szervezettebb és gazdaság…

Teljes szövegű keresés

393.
Debrecen, 1849 március 18.
Az OHB utasításai Varga Imre élelmezési kormánybiztoshoz, az előfogatok szervezettebb és gazdaságosabb felhasználásáról.
Ön f. hó 7-kéről kelt jelentésére, mellyben panaszolja, hogy a hajduvárosok közöl többek sem kérésére sem parancsolatára a szükséges előfogatokat ki nem állították, Péli Gábor hajdu kerületi főkapitánynak a kellő utasítás és figyelmeztetés innen azonnal megküldetett,* mellyre nézve f. hó 17-kéről azon fölterjesztést teszi, miként a hajdu kerületi városok részéről bárminemű kormányrendeletek irányában nem hogy makacs vonakodás, de sőt azok sikerítésére mindig készség mutatkozott s a netán történhetett hátramaradósoknak oka leginkább a kormánybiztosok rendelkezéseinek elkésésében, néha czélszerűtlenségében is fekszik. Minek bebizonyítására több példákat hoz fel, nevezetesen, hogy Dorognak martius 10-kére 10 000 kenyérrészlet kiállítása és Polgárra szállítása tétetett kötelességévé, s a rendelet hozzá csak mart. 9-kén érkezett, miből látnivaló, hogy ha a kenyerek már akkor készen lettek volna is, azok megfontolására sem lehetett elég idő. De gyakran megtörténik az is, hogy a kiállított szekerek nem használtatnak, vagy ahová rendeltettek, onnét ellenkező irányban vissza vagy más felé fordítatnak: így történt a Polgárra rendelt kenyerek egyrészével, mit a fuvarosok csaknem Polgár alól voltak kénytelenek Lökre szállítani, melly fáradság – és időtöltésökért pedig legkisebb kárpótlást sem nyernek. Így a Szegegyházán vett életért Hadházáról is küldettek szekerek, melly puszta Dorog alatt van, honnét az életet Dorog és Nánás könnyebben s kisebb költséggel szállíthatták volna. Ugyanott a dorogi szekerek csaknem egész nap hiába várakoztak.
Varga feliratának kivonatát és a Pélyhez intézett rendeletet l. előbb, 362/a. sz. alatt, 640. l.
De legsérelmesebb s a nép készségét nagy mértékben csökkentő rendetlenség az, miszerint a kirendelt szekeresek, kötelességeik teljesítése után is, több ideig letartóztattatnak. Például hozatik fel, hogy f. hó 6-ik napján sok hadházi szekerek Ujvárosra küldettek teherrel, azonban huszonkettes nemcsak letartóztattak, hanem onnét Egyekre hajtattak s mai napig takarmány s élelem nélkül ott tartatnak.*
Péli válasza csaknem szószerint a fentieket tartalmazza.
Ezen elősorolt esetek terjedelmesebben avégett közöltetnek kormánybiztos úrral, hogy az illyenek megtörténhetésétől kitelhetőleg óvakodni, s hahogy akármi oknál fogva előadnák magokat – azokról a nép megnyugtatása s idővesztése s hasztalan fáradsága kárpótlása tekintetéből is jelentést tenni kötelességének ismerje.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 3449.
Mellette Pély Gábor főkapitány Hadházon március 17-én kelt felterjesztése.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem