a) A Szemere által vádolt Friwisz Ferenc százados ügyében:

Teljes szövegű keresés

a) A Szemere által vádolt Friwisz Ferenc százados ügyében:
Friwisz százados, akit Szemere még január folyamán különböző vádak alapján Klapka seregétől Debrecenbe küldött* s akinek ügye azóta is vizsgálat alatt állott, márc. 7-én beadványban kérte Kossuthot, hogy egyenlítse ki a közte és Szemere közt fennforgó viszályt, amelynek egyetlen alapja Szemere indokolatlan ellenszenve az ő irányában. Kossuth az ügyben az alábbiakat írta a hadügyminisztériumnak:
Az előzményekre l. a 181. l. 6. jegyzetét, valamint a 149/e. és 280/b. aktákat, 283. s köv. és 491. s köv. l.
Úgy értesültem, hogy Frivisz tüzérszázados Nagyváradra, egy rakétaüteg vezényletére van rendeltelve, Nem örömest látnám őt sehol alkalmazva, míg az ellene fenforgó vád iránt tisztába nem jövünk. S hogy ez mentül előbb eszközöltethessék, megnevezett századosnak a tárgyra vonatkozó itten beadott folyamodását nyilatkozat végett áttettem Szemere Bertalan orsz. biztos úrhoz, mint ki által a vádló följelentés tétetett.
Miről a ministeriumot azon, megjegyzéssel értesítem, hogy Friviszre nézve fenn kijelentett kívánatomat figyelemre méltatni sziveskedjék.
Egyidejüleg Szemerének az alábbiakat írta Kossuth:
Frivisz tüzérszázados a visszavárólag idezárt folyamodványt adta be, mellyben ön által följelentetett viszonyait kiegyenlíteni kéri.
Minthogy a megnevezett tüzérszázados gyávasággal vádoltatott, s azon feljelentés következtében kereset van ellene intézve, felhíva látom magamat, ez iránti nyilatkozata végett országos biztos urat ezennel felkérni, annyival is inkább, minthogy Friviszt nem örömest engedném addig sehol alkalmaztatni, míg az ellene fenforgó vádra nézve tisztába nem jövünk s ez okból a kereset minél előbbi bevégzése kívánatos volna.
Fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével.
O. Lt. OHB 1849: 3000.
Mellette Friwisz Ferenc tüzérszázados Kossuthhoz intézett kérelme.
Szemere márc. 27-én válaszolt Kossuth felszólítására és részletesen ismertette Friwisz januári magatartásával kapcsolatos vádjait. A OHB 1849: 4003. sz. alatt iktatott beadványt áttették további eljárás végett a hadügyminisztérium igazságügyi osztályához, amely 1183. sz. alatt úgy döntött, hogy mivel Szemere beadványához bizonyító iratok nincsenek mellékelve, a döntést ezek beérkeztéig elhalasztják. Friwisz közben ápr. 13-án újból sürgette ügyének eldöntését és elégtételt kért. Végül az ügy máj. 7-én Friwisz teljes felmentésével végződött. (Hadügymin. ig. oszt. 1849: 1546.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem