a) Titkos utasítás a várparancsnokká kinevezett Guyon ezredesnek:

Teljes szövegű keresés

a) Titkos utasítás a várparancsnokká kinevezett Guyon ezredesnek:
Az ország kormánya [által]*, körülmények szerint Komárom várának biztosítása tekintetéből többrendbeli parancsolatok, s rendeletek adattak ki. De Komárom várának biztossága végtére is legfőbbképen a várparancsnok személyességétől függ.
A [ ]-be tett szó hiányzik a fogalmazványból.
E szempontból nevezte ki az ország kormánya Gróf Guyon ezredest komáromi várparancsnokká – mint ollyan férfiút, kiben az ország kormányának tökélletes bizalma van, s kiről azon meggyőződéssel van a kormány, hogy míg ő él, Komárom vára az ellenség kezébe nem kerül soha.
Ezen meggyőződéstől vezéreltetve, és mert Komárommal az ország kormánya gyors és szakadatlan összeköttetésben nem lehet, ezennel a nemzet nevében Gróf Guyon ezredes úrnak, mint komáromi várparancsnoknak, teljes, tökéletes, és korlátlan hatalmat adok tekintet nélkül az eddigi rendeletekre, mindent tenni, rendelni s végrehajtani, mit Komárom várának a nemzet számárai megtartására s biztosítására jónak, czélszerűnek és szükségesnek itélend.
Tőle az ország kormánya mindenek felett csak azt várván, és kívánván, hogy Komárom várát, s általa az országnak minél nagyobb részét megtartsa, s biztosítsa. Ezen szél biztosítását, minden más tekintetnek, fölibe rendelni köteleztetvén.
Isten őtet úgy segélje, amint ezen hatalmát a nemzet ezen nagybecsű kincsének biztosítására hűségesen használandja.
Debreczen, mart. 10-kén, 1849.
Az országos honvédelmi bizottmány nevében
Kossuth Lajos elnök.
Kivül: Rendkivüli kormányrendelet. Gróf Guyon Arthur (!) úr által azon esetre felbontandó, ha Komárom várát a rendes eszközök használata mellett veszélyeztetve itélné.
S. k. eredeti. O. Lt. Ujkori gyüjtemény 49.
Guyon-iratok.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem