b) Asbóth Lajos alezredesnek, lóvásárlási segélyről és előléptetéséről:

Teljes szövegű keresés

b) Asbóth Lajos alezredesnek, lóvásárlási segélyről és előléptetéséről:
Asbóth Lajos alezredes Balmazújvárosról febr. 27-én írt Kossuthnak megköszönte a tokaji kiküldetést,* 500 forintot kért hátasló vásárlására és kifejezte azon reményét, hogy »midőn magyar seregeinkben alig vagynak néhány egyének, kik idősebb tiszti rangban állanak, ezredesi kinevezésének elibe nézhet« Kossuth válasza:
L. erre Kossuth Dembinskihez, márc. 2-án írt levelének idevonatkozó részét. (569. l.)
Múlt hó 27-én kelt folyamodványára tudatni kívánom ezennel alezredes úrral, hogy lóvásárbeli fölsegítésül számára 500 pftot utalványoztam a kormányelnöki pénztárból, mellyet nyugtatványára Somossy Ferencz pénztárnok itten kifizetend; egyszersmind ajánlottam önt, mint egyik legidősb rangfokozatú alezredest ezredesüli előléptetésre is a hadügyministeriumnak; azon feltétellel azonban, hogy ha a ministerium önt arra érdemesnek s ebbeli kinevezését a rendszerrel megegyeztethetőnek találandja. Többet a legszivesbb akarat mellett sem tehettem ez úttal önre nézve.*
A hadügyminisztérium márc. 14-én azt válaszolta, hogy Asbóth előtt még tizenegyen vannak rangidős alezredesek, nem neveztetheti tehát ki; az OHB a választ tudomásul vette. (OHB 1849: 3359. sz.)
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 2681.
Mellette Asbóth jelentése, valamint fenti értelmű utasítás fogalmazványa a hadügyminisztériumnak és a pénzügyminisztériumnak. (A hadügyminisztériumhoz intézett utasítás tisztázatát Kossuth közben történt elutazása miatt Nyáry írta alá. L. O. Lt. Hadügymin. 1849: 6021. sz.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem