c) Csanád és Arad megyéknek, az Ürményházáról menekült állami kertészgazdák ügyében:

Teljes szövegű keresés

c) Csanád és Arad megyéknek, az Ürményházáról menekült állami kertészgazdák ügyében:
Az ürményházi álladalmi kertészgazdák, kik Torontál megyéből menekülni kényteleníttetvén, Aradmegyében Pécskán s az oda közelfekvő Csanád megyei Palotán inségesen tengődnek, följelentvén a honvédelmi bizottmánynak, miszerint kiköltözésükkor magukkal hozott s 300-at megközelítő lovaikkal nem csak hogy fuvarra szert nem tehetnek, hanem azon felül azok eladatásától azon állítólagos oknál fogva, hogy lovaik jóhiszemű birtokát kimutatni nem tudják, el is tiltattak, pedig az összes község el van látva rendes útlevéllel, mellyben az egyes utazó lovainak száma ki van téve, – e följelentés folytán a kebelökbeli ürményházi menekültekre nézve oda utasíttatnak Önök, hogy a rendes útlevéllel ellátottak közül azoknak, kiknek útlevelében lovaik száma határozottan ki van írva, a hatóság ellenőrködése s hites birájuk jótállása mellett, lovaik eladhatásában akadály ne tétessék, az ollyanoknak pedig, kik lovaikat el nem adják, nyújtsanak Önök módot, hogy az álladalmi szállítmányok alkalmával szükséges fuvarozásoknál becsületes keresetre szert tehessenek.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 2862.
Mellette utasítások fogalmazványai 1. Boczkó Dániel békési kormány biztosnak, hogy utaljon ki az ürményházi menekülteknek 360 pozsonyi mérő búzát, 2. Török Gábor aradi kormánybiztosnak, hogy Boczkóval működjék együtt a segélyezésben, 3. a pénzügyminisztériumnak, hogy 500 forint segélyt utaljon ki a menekülteknek.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem