a) Vasvári Pálnak, szabadcsapata felfegyverzéséről és kiindításáról:

Teljes szövegű keresés

a) Vasvári Pálnak, szabadcsapata felfegyverzéséről és kiindításáról:
Vasvári Köbölkútról, febr. 27-én jelentette, hogy csapatából az első 500 ember már csaknem készen áll, csak fegyverekben mutatkozik még hiány, a második 500 kiállítását az eredeti tervektől eltérően* csak az első csapat teljes kiállítása után kezdi meg. Beszámolt csapata fegyverzési és élelmezési problémáiról s jelentette, hogy »a nép felvilágosítását is szóval és írással igyekszik eszközölni, mert meg van győződve, hogy ügyünknek csak az ellensége, ki törekvéseinknek igazságát nem érti s ahányat felvilágosítunk, annyi ellent lefegyverzünk és megnyerünk.« Az OHB válasza:
Vasvári megbizatására és korábbi működésére l. a 75/c. és 144. sz. aktákat 144. s köv. és 276. s köv. l.
Folyó év és hó 25-ről kelt jelentése folytán kijelenti a honvédelmi bizottmány, hogy
miután a jelentésből az tűnik ki, hogy az ön által kiállítani czélbavett szabad csapatból 500 ember már kiállíttatott ugyan, mindazáltal ezek rendesen felfegyverezve nem levén, az ellenség elébe meg ki nem állíthatók miután, továbbá a jelentés szerént azon fegyverek, mellyek ezen csapat felszerelésére magánosoktól beszedetnek, felette csekély részben használhatók: ezen körülmények oda birták a honvédelmi bizottmányt, miszerint önt akként utasítsa, hogy igyekezzen a már kiállított 500 egyént, kik már hihetőleg fel is vannak ruházva, lehető jó fegyverekkel ellátni, s ezek iránt a dolgot akint intézni, hogy ezek hova előbb használhatók legyenek; egyszersmind a hátra levő 500 kiállításával hagyjon fel.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 2634.
Mellette Vasvári Pál Köbölkuton (Székelyhíd mellett) február 25-én kelt jelentése és Nagyváradon február 12-én kelt nyomtatott »Honpolgári szózat«-a, valamint értesítés a fenti rendelkezésről a hadügyminisztériumnak.
A hadügyminisztérium márc. 2-án kelt átiratában azt a véleményét fejezte ki, hogy a szabadcsapatok továbbra is a kormány rendelkezése alatt maradjanak, mert nem lehet két helyről rendelkezéseket adni, további szaporítások megszüntetését hasznosnak és szükségesnek véli. (OHB 1849: 2770.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem