a)

Teljes szövegű keresés

a)
A vallás s oktatási ministeriumnak f. é. febr. 14-ő1 135. sz. a. tett azon fölterjesztésére, miszerént a g. n. e. püspök, Rácz Gerasim ismételt kérelmében szorgalmazott 2000 pft évi fizetést kérő püspöknek még a volt érsek által ő Felségénél követelt nyugalmaztatása, s a megyének helyettes általi kormányoztatása mellett megadatni véleményezi, a honvédelmi bizottmány az alkotmány alapelveiből kiindulva, valamint az egyház föggetlenségét, úgy annak állandóságát biztosító czélszerű kormányzás iránt nyilatkozó népbizodalom kifolyását sem kivánván korlátozni, a román ajkú nép kebléből ez ország gyűlésén jelenlévő képviselőknek e részben kikért véleményök folytán rendeli:
Hogy Bihar belényesi kerület országgyűlési képviselője Drágos János úr, mint különben is ugyanazon egyház bizodalmas tagja, a vallás s oktatási ministerium által ide terjesztett s az aradi püspöki megyét általában vagy részben illető okiratok átvételével, folyamodó püspök kérelmének, úgy az egyházmegyei kormány mibenlétének megvizsgálására kiküldetik, s ezennel teljes hatósággal ruházván fel, megbizatik, hogy akár consistoriumok, akár pedig az egész egyházmegyét képviselő nép küldöttek gyülésének tartása mellett az egyház java s kormányozása felett saját belátása szerént intézkedék, jelentése a cultus ministerium útján bezáratván.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 2051.
Mellette annak a kísérőiratnak a fogalmazványa, amellyel az OHB márc. 23-án megküldte a fenti nyilt rendelet másolatát Szász Károly vallás- és közoktatásügyi államtitkárnak.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem