b) Válasz Vay Miklósnak az ellene folyó eljárással kapcsolatban:

Teljes szövegű keresés

b) Válasz Vay Miklósnak az ellene folyó eljárással kapcsolatban:
Vay Miklós, a korábbi erdélyi kormánybiztos febr. 15-i beadványában azt kérte a Bizottmánytól, hogy adják ki neki betekintésre az erdélyi működése ellen felhozott vádakat és feljelentéseket, mivel szeretne a védelemre felkészülni. Kossuth válasza:
A honvédelmi bizottmány által nem is specie a báró úr ellen lévén vizsgálat rendelve, hanem az erdélyi mindazon események megvizsgálására, mellyeknek szomorú következménye 1őn, miszerént Erdélyt haderővel kelle a nemzetnek visszaszerezni.*
Az Erdély elvesztésével kapcsolatban elrendelt vizsgálatra l. az előző kötet 384/f sz. aktáját, 609. l.
Azért mindaddig míg Beöthy Ödön teljhatalmú biztos úr jelentése be nem lesz adva, sem azt, hogy báró úrnak tettei jőnek-e kérdés alá, sem azt, hogy báró úr eljárása ellen semmi észrevétel nincs, a honvédelmi bizottmány nem mondhatja.
De valamint Beöthy Ödön teljhatalmú kormánybiztos úr jelentésének minél előbbi beadására felhívatatt, úgy ha azon jelentésben netalán báró úr eljárása ellen is fordulnának elő észrevételek, azok báró úrral azonnal fognak közöltetni, és a honvédelmi bizottmány minden utat nyitva hagyand, hogy a vétlenség napfényre deríttethessék, s báró úrnak hazánk javának előmozdítására hazafiúi készsége szerint alkalom szolgáltassék.*
Beőthy a hozzá intézett felszólításra azt válaszolta, hogy ő nem kapott utasítást semmiféle ilyen tárgyú vizsgálat tartására. (V. ö. 410/b. sz. alatt.) Vay Miklós ápr. 5-én terjedelmes összefoglaló jelentést adott be erdélyi kormánybiztosi működéséről. (L. OHB 1849: 5290. sz.)
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével.
O. Lt. OHB 1849: 2143.
Mellette Vay Miklós Debrecenben február 15-én kelt kérelme.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem