b) Az óbecsei táborból hazabocsátott kun önkéntesekről:

Teljes szövegű keresés

b) Az óbecsei táborból hazabocsátott kun önkéntesekről:
Somossy Ignác, a tartaléksereg kormánybiztosa febr. 15-én Madarasról jelentette Kossuthnak, hogy az Illésy János által a Répássy-féle sereghez küldött kun önkéntesek – akiket korábban Kökényessy őrnagy bocsátott haza az óbecsei táborból – fegyelmezetlenek, rendetlenek, jobbára fegyver nélkül jöttek s kérte, hogy inkább vigyék Debrecenbe s ott szereljék fel őket s azután osszák be más zászlóaljakhoz. Kossuth az üggyel kapcsolatban az alábbi utasítást küldte a hadügyminisztériumnak:
Az jelentetvén föl, hogy az óbecsei táborban volt kunkerületbeli önkénteseket, kik végett rendelkezés volt téve,* Kökényesi őrnagy bocsátotta haza kérem a hadügyministeriumot, sziveskedjék megvizsgáltatni, hogy azon önkényteseknek elbocsájtásuk a megnevezett őrnagy által mi okból történt.
A bácskai táborból hazabocsátott kun önkéntesekre a korábbi intézkedéseket l. 226/a. és 242. sz. alatt, 404. és 433. l.
Egyszersmint Somossy Ignácz kormánybiztosnak megujitott kérésére Balázsi Ferencz tiszapüspöki segédlelkészt előforduló alkalommal tábori papságra leendő kinevezés végett a ministerium figyelmébe ajánlom.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével. O. Lt. OHB 1849: 2139.
Ered. tiszt. O. Lt. Hadügymin. 1849: 3941.
A fogalmazvány mellett Somossy fent ismertetett jelentése, valamint utasítás fogalmazványa Illésy János jászkunkerületi kormánybiztosnak, hogy a szóbanforgó önkénteseket »ne szakonként, hanem mind egyszerre, kellő rend s fegyelem mellett és használható állapotban« küldje Répássy táborába.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem