a) Takács István szabadcsapatalakító kormánybiztosi megbízatásának megszüntetése:

Teljes szövegű keresés

a) Takács István szabadcsapatalakító kormánybiztosi megbízatásának megszüntetése:
Takács István megbizatását Kossuth jan. 31-én megszüntette.* Febr. 1-éről azonban újabb két jelentés érkezett Takácstól: az egyikben jelentette, hogy már 60 lovasa van a tervezett szabadcsapathoz, a másikban (OHB 1849: 1342.) felterjesztette a kisújszállási lakosság kérelmét, hogy a hadsereg részére szolgáltatott élelem árát térítsék meg nekik. Kossuth szükségesnek látta korábbi utasítását megismételni:
Az erről szóló utasítást l. 145. sz. alatt, 277. l.
A honvédelmi bizottmány elnökétől f. é. január 31-éről 1226/e szám alatt Önhöz bocsátott rendelet nyomán küldetése, mint már befejezett, meg levén szüntetve, a további eljárással annyival inkább felhagyasd, mivel a Jászkún kerületek minden tekintetbeni kormányzatára Illésy János képviselő lévén kormánybiztosul kirendelve,* az ő köréhez tartozik a szabadcsapatok iránt is rendelkezni, mire nézve akárkinek is egyes tárgyakbani eljárásra alkalmazása az ő köréhez tartozik, kinek tehát Ön az eddig eszközlettekről végjelentését haladéktalanul beadandja.
Az Illésy megbizatásáról szóló rendelkezést l. előbb, 179. sz. alatt, 333. l.
Egyidejűleg Kossuth az alábbi utasítást küldte az újonnan kinevezett Illésy kormánybiztosnak:
Takács Istvánnak, ki a végett lőn Kunságba kiküldve, hogy a népfelkelést rendezze akint, miszerint szükség esetében, az kiindíttathassék, e kiküldetése már a f. é. január 31-én 1226/e szám alatt meg levén szüntetve, s ő a mai keletről arra lévén kötelezve, hogy az általa eszközlöttekről Önnek végjelentését beadja: ez kormánybiztos úrral a szükséges tudomás végett azon megjegyzéssel közöltetik, hogy őt tovább használni, vagy nem használni, valamint általában egyes tárgyakban alkotmánybiztosokat alkalmazni Önnek köréhez tartozik.
Egyik jelentésében egyébiránt Takács Istvánnak a kisújszállási előljáróság részéről az lévén előterjesztve, hogy a különféle előfogatok, de kivált a Perczel tábora által fölemésztett kenyér, széna, zab ára, mely mintegy 3000 pftot teszen, megtéríttessék, kormánybiztos úr utasíttatik, hogy az említett városnak e részbei követeléseit rovatos kimutatásban magához beadatván, s megvizsgáltatván, jelentése mellett kifizetés végett azt ide fölterjeszteni sziveskedjék.
Fogalm. Kossuth s. k. kiegészítéseivel. O. Lt. OHB 1849: 1341.
Mellette Takács István Karcagon febr. 1-én kelt jelentése.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem