a) A katonai fuvarozás nehézségeinek megoldásáról:

Teljes szövegű keresés

a) A katonai fuvarozás nehézségeinek megoldásáról:
A f. hónap 1-én C/t 220 – s 3-án 397/B számok alatt költ közleményeiben az iránt óhajt e ministerium intézkedést, hogy a hatóságok eredményesen köteleztessenek a katonai szállítmányok tovább viteleül pontosan s késedelem nélkül szolgáltatni ki a megkivántató fuvarokat.
A kivánt rendelet e részben a hatóságokhoz, igen is ki fog még a mai keletről, bocsáttatni.*
A rendelkezéseket l. alább, 176/f. sz. alatt, 330. l.
Azonban pusztán rendeletek által hasonló hiányokon segíteni nem mindig lehet, kivált midőn az e tekintetbeni nehézségek, mint föltehetni, nem annyira a nép akaratlansága vagy éppen ellenszenvében, mint legnagyobb részint a lehetlenségben gyökereznek.
Azért fölszólítom e ministeriumot, igyekezzék az előforduló nehézségeken a már eddig is jó sikerűeknek tapasztalt intézkedésekkel segíteni.
Emlékeztetem, miképen már Pesten, midőn a szállítmányi fuvaroztatás mind inkább szaporodott: a speditio rendszerét vette föl a kormány s jó sikerrel. A kereskedő, ha és mennyiben elvállalja a szállítás terheit, képes is kiteremteni a szükséges fuvarokat, anélkül, hogy a fuvarosoknak terhére volna, vagy velük gyűlölködnék. És Debreczen és Nagyvárad eléggé élénk kereskedő helyek arra, miszerint remélleni lehessen, hogy kereskedőik s fuvarozoik között találkozandanak vállalkozók. Akarjon tehát e ministerium itt Debreczenben s Lahner ezredes és Hodossy Miklós kormánybiztos által Nagyváradon kísérletet tenni és tététni az iránt, hogy spediteurökkel köttessenek alkuk.
Egy másik mód, mely e részben bizonyos eredményt igér: az állományi társzekerezés rendszerítése. Legalább a szállítmányozás főbb pontjai között, hol a fuvarozás gyakorisága, terhessége a néppel az előfogatozást méltán megunathatja, tartson az álladalom társzekereket. Történjenek tehát mielőbb és haladéktalanul erélyes intézkedések, hogy társzekereink s ezekhez szükséges fogataink legyenek.
Még egy harmadik mód leszen megkísérelhető. Az illető osztály, mely e ministeriumban a szállítványokat gondviseli, itt helyben, Lahner ezredes úr Nagyváradon, igyekezzenek bizonyos rövid időszakokra, például egy hétre, két hétre előlegesen kiszámolni, hogy ez idő alatt mennyi fuvarra lészen körülbelül szükségök, s ezért szükséghez képest rendeljenek ki fuvarosokat, de akiket azután fizetni kellend, akadt, vagy nem, terhök. Mert alkalmasint semmi sem gyűlölteti meg inkább az előfogatozást a néppel, mintha kirendeltetvén, vagy fuvartalanul bocsáttatik vissza, vagy hosszabban várakoztatik, a nélkül, hogy vesztett ideje után kárpótlást kaphatna.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 1425.
Ered. tiszt. O. Lt. Hadügymin. 1849: 2294.
Mellette a hadügyminisztérium által a fenti ügyben kiadott rendeletek fogalmazványa.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem