b) Lahner György ezredes fegyvergyári felügyelőnek, a lengyel szabadcsapat fegyverzetének kiutalásáról:

Teljes szövegű keresés

b) Lahner György ezredes fegyvergyári felügyelőnek, a lengyel szabadcsapat fegyverzetének kiutalásáról:
Addig is, míg ezredes úrnak kedves szerencsém leend a rég kiérdemlett tábornoki oklevelet megküldeni, a következő teendőket minden egyebet megelőző figyelmébe ajánlom nagyon és sürgetőleg:
Klapka ezredes úrnak ma vett jelentéséből értem, miképen a lengyel csapatnak egyik része, Thorzniczky alezredes hősei, lovas szolgálatra ajánlkozván, most már lovas fölszereltetését igényli.
Több okaink vannak, hogy ez igényt haladéktalanul rögtön teljesítsük.
E lengyelek már eredetileg azon föltétellel ajánlkoztak a magyar álladalomnak szolgálni, hogy lovas csapattá alakíttassanak. S hogy eddig gyalogokkint szolgáltak, csak méltánylandó önmegtagadásuknak köszönhetni. Épen megérkezésükkor lévén a kassai ütközet: ők nem használva ürügyül az elmaradásra, hogy még lóra nem lettek ültetve, miszerint az ellenséggel azonnal szembeszállhassanak, azonnal szuronyos fegyvert ragadtak, s mint gyalog csapat öntötték vérüket s haltak el egy részben, hogy a mi gyakorlatlan újonczainknak vérét és életét megmentsék. E hősöknek ily vitézsége és önmegtagadása már eléggé teszi kötelességünkké, hogy beváltsuk szolgálatba lépésök föltételét.
Ezenkívül Klapka ezredes rendelkezése alatt különben is kevés levén a lovasság: azt, hogy a lengyelekből is gyakorlott lovas csapatunk támadjon, szükségeink is parancsolják.
Ezredes úr tehát rögtön minden egyebet, ha kell, félretéve, 200 emberre következő készleteket leszen szíves kiállítani:
a) 200 dsidát, a lobogócskák rajtok magyar háromszínű tafotából legyenek; e lobogóknak megkészíttetése körül talán sikerülend ezredes úrnak, vagy Lukács Sándor biztos úrnak a nagyváradi hölgyek szives közremunkálását kinyerni.
b) 200 görbe kardot;
c) 200 embernek pisztolyokat;
d) 200 nyerget és nyeregszerszámot.
E szükségek kiállításában Lukács Sándor úr erélyessége és munkássága igénybe veendő.
Mindent a mi készen leszen, azonnal Nyiregyházára kellend egyenesen szállítani.
A lengyelek vitézsége harczainkban, ügyünknek legjelentékenyebb támaszai közül levén: ezredes úr az érdek szempontjából is, buzgólkodandik e kiállítást lehetőleg sürgetni.
Fogalm. Kossuth s. k. kiegészítéseivel.
O. Lt. OHB 1849: 1415.
Mellette 1. Bónis jelentése, mellékelve hozzá különböző számadások a lovas szabadcsapatok költségeiről. 2. Kossuth s. k. fogalmazványa a pénzügyminisztériumhoz, hogy utaljanak ki Bónisnak 20 000 forintot a lóvásárlásokra.
Klapka jelentése az 1434. sz. alatt van, mellette utasítás fogalmazványa a pénzügyminisztériumhoz, hogy utaljon ki Thorzniczkinak 4000 forintot a felszerelések megvásárlására.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem