a) Válasz Hodossy Miklós jelentésére:

Teljes szövegű keresés

a) Válasz Hodossy Miklós jelentésére:
Az aggodalmakban, miket kormánybiztos úr a Nagyváradon elhelyezett fogolytisztek és a legújabban megint oda szállított osztrák tüzérek iránt tegnap költ jelentésében* kifejezett, a honv. bizottmány is osztozván rendeli:
Hodossy jelentése a rendelkezéssel kapcsolatos fogalmazványokkal együtt volt iktatva 1420. szám alatt, azonban az ott szereplő cédula szerint a Hodossy ellen hadbírósági eljárás céljára kiemelték. Tartalmáról az iktatókönyvi bejegyzés sem mond a fentinél többet.
hogy a fogoly tisztek Szathmár városába elszállíttassanak melynek hatóságához mai napról e részben a szükséges rendelések szinte kiadatnak, rendeli továbbá:*
Dembinski febr. 1-i levelében (OHB 1849: 1358. sz.) kérte Kossuthot, hogy az általa beküldött kiáltványszöveget fordíttassa magyarra – lehetőleg tüzes, lelkesítő stílusban – és azután nyomasson 500 magyar és 500 német példányt belőle. (A kiáltvány megjelent a Közlöny febr. 4-i számában.)
hogy a Nagyváradra szállított osztrák tüzérek közzül azok, kik elég hálátlanok volnának, hogy a magyar zsoldot húzva magyar élelmezést, és ellátást élvezve,* a lőszer-laboratóriumban sem akarjanak dolgozni, azonnal valamely más, a hadügyministerium által kijelölendő helyre, de semmi esetre sem oda, hol a fogoly tisztek lesznek elhelyezve, elküldessenek.
Az újabban Nagyváradra szállított osztrák tüzérek az 5. tüzérezredhez tartozó újvidéki és péterváradi tüzérségből kerültek ki, miután megtagadták azt, hogy császári csapatok ellen harcoljanak.
Czélja lévén a honvédelmi bizottmánynak ez intézkedések által Nagyvárad köréből minden ellenséges elemeket eltávolítani, – s Kormánybiztos úr egész fontosságokban tudván, a rendszabályokat méltányolni, a bizottmány meg van győződve, miképen ön részéről a végrehajtásnál sem elővigyázat, sem az erélyesség nem fog hiányzani.
Az OHB 1849: 1420. sz. rendelet egykorú másolata O. Lt. Hadügymin. 1849: 2552.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem