f) Szász Károly államtitkárnak, a kultuszminisztérium személyzetének kiegészítéséről:

Teljes szövegű keresés

f) Szász Károly államtitkárnak, a kultuszminisztérium személyzetének kiegészítéséről:
Szász Károly jan. 23-i felterjesztésében a minisztérium három tagját előléptetésre ajánlotta, azzal a megokolással, hogy a minisztérium igen megcsappant létszáma mellett fontos munkakört kifogástalanul töltenek be. Kossuth először kérte, hogy terjesszék be neki a minisztérium meglevő személyzetéről szóló kimutatást. Ezt Szász Károly jan. 28-án megtette s a kimutatásból kitünt, hogy a minisztérium személyzetének – különösen a magasabb beosztásúaknak – túlnyomó része elhagyta a forradalom ügyét és Pesten maradt. A felterjesztésre Kossuth az alábbi választ adta:
Minthogy a vallás- és közoktatási ministerium köréhez tartozni szokott tárgyak jelen pogány időkben annyira meggyérültek, hogy a ministerium mostani foglalkozási terét kis számú hivatalnoki személyzet is jól betöltheti, s e mellett az álladalom ropant költségei, hol csak lehetség, gazdálkodásra intenek, ezen okoknál fogva felkéretik álladalmi titkár úr, szíveskedjék kijelelni, milly számú s mi minőségben alkalmazandó hivatalnokokra van elkerülhetetlen szüksége? Hogy a szerint a netán hiányzók egyszerre kineveztetvén, az annak utána folyamodók irányában kétség ne lehessen, hogy szükségfelettiek.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 916.
Mellette a fentemlített fogalmazványokon és jelentéseken kívül Egedy Gáspár fogalmazó kérvénye előlépetetésért.
Szász Károly febr. 1-én válaszolt Kossuthnak és megtette előterjesztéseit, mire Kossuth hozzájárult mind a korábban, mind az ifjabban javasolt előléptetésekhez. (V. ö. OHB 1849: 1316. sz.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem