k) Hám hercegprímásnak, Lonovics egri és Nádasdy Ferenc kalocsai érsekeknek, a kormány és az egyház intézkedéseinek összehangolás…

Teljes szövegű keresés

k) Hám hercegprímásnak, Lonovics egri és Nádasdy Ferenc kalocsai érsekeknek, a kormány és az egyház intézkedéseinek összehangolásáról:
Minden eljárás, működés és intézkedés, mellyet hazánk jelen állapotában az.egyházi rendtűl méltán igényel és bizalommal reményl, az illetőknek legjobb akarata, buzgósága s bölcsessége mellett csak úgy lehetvén tellyes hatású, s a hazának úgy, mint az egyháznak és híveknek érdekében üdvösen gyümölcsöző, ha az a kormánynak lépéseivel összehangzásban és a körülmények és eseményekhez folytonosan alkalmazva történend: czélszerűnek véltem erre nézve megbízni Bezerédj István urat, hogy a kormány részéről az egyházi hatóságokkal és különösen (Herczegségeddel) (Excellentiáddal), kiknek t. i. állásuk úgy, mint személyes tulajdonaik a hazát e részben a legszebb reményekre jogosítják, magát bizodalmas és mennyire szükséges személyes érintkezésbe tegye, s a fen érintett czélra vezetőket és kívántatókat közvetítni, elősegítni s eszközölni igyekezzék.
A miről (Herczegségedet) (Excellentiádat) értesítvén, bizonyos vagyok, hogy apostoli buzgósága, erélyes haza szeretete, keresztény főpapi erényei s ama nagy tekintet és befolyás, melly magas állásának úgy, mint személyességének tulajdoni, hazánk szent ügye diadalának főfő eszközlői között fénylendenek.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 6568.
Mellette csaknem hasonló szövegű utasítás Bezerédy Istvánnak.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem