h) Bernáth Zsigmond lemondási szándékának visszautasítása:

Teljes szövegű keresés

h) Bernáth Zsigmond lemondási szándékának visszautasítása:
Bernáth ungmegyei főispán dec. 15.-én jelentette, hogy Gahcia felől a határt ellenséges csapatok foglalták el, a megye lovascsapatot állít ki ellenük; kérte, hogy erősödő szembaja miatt mentsék fel a főispáni teendők alól. Kossuth válasza főispán urnak folyó hó 19-kéről kelt levelére válaszolom, miként Szintay János beregmegyei kormánybiztosnak legközelebb hozzám intézett tudósításában arról értesültem, hogy ő a gallicziai határszéleket személyesen megvizsgálván, e részben megnyugtatólag tudósít vizsgálatának eredményéről, egyszersmind arra kérne hadjuk magunkat kósza hírek által, mellyek Galliczia felül beszívárognak, s nem alaposak, szerfelett aggasztatni. *
Szintay János dec. 14-i jelentése 6518. sz. alatt van iktatva s a bejegyzés szerint dec. 24-én elküldték Szemere Bertalannak. Dec. 21-i jelentésében azonban már Schlick seregének Galicia felőli megerősítéséről ír. (OHB 1848: 6520.)
Mi Ungh megye elhagyott s védelem nélküli helyzetét illeti, erre nézve főispán urnak megnyugtatásául azt jegyzem meg, hogy Rapaics Marmaros megyei parancsnok és őrnagynak legközelebb meghagyatott, miként összeszedvén minden disponibilis erejét, Ungh és Beregh felé egy kis diversiot tegyen; főleg pedig akkor, midőn miskolczi seregünk által Schlick ellen a támadás fog történni, ez pedig a napokban már foganatba vétetik, mert seregünk nyomul Abaujnak. *
A Rapaichnak küldött utasítást l. 513. sz. alatt, 874. l.
Érzékenyen hatott ránk főispán urnak lemondási szándoka, főleg pedig a haza jelen vészes körülményei közepette, midőn a soraink alatt velünk küzdött rokon keblekre a hazának és kormánynak olly nagy szüksége van. Kérjük főispán urat, folytassa megyéjének kormányzatát, a megyéjét, mellyben a buzgalomnak és erélyességnek annyi jeleit adta, az Isten meg fogja szemét őrzeni, mi nem hihetjük, hogy Önt e szerencsétlenség érhesse. Mi megvárjuk, hogy jelen perczben hivatalától meg nem váland s bennünket támogatni ezután is fog. Csak kitűrés! az igazságos Isten az igaz ügyet elősegíti. Illy nemzet, melly ily méltatlanul támadtatott meg, s annyi hű fiai vannak, el nem veszhet. Tehát újólag kitűrés, szakadatlan erő kifejtés, s mentve vagyunk.
Végül megjegyezzük, hogy főispán ur javaslatához képest Gesztelyen és Szerencsen ideiglenes postaállomások felállítása iránt intézkedtünk, ez áltál a megszakadt közlekedés helyre állíttatik.
Ered. fogalm. Kossuth. kiegészítésével. O. Lt. OHB 1848: 6426.
Mellette Bernáth jelentése, hátlapján Kossuth részletes, s. k. utasítása a válaszhoz.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem