h) Batthyány Kázmérnak Eszék vára biztosításáról:

Teljes szövegű keresés

h) Batthyány Kázmérnak Eszék vára biztosításáról:
Gróf Batthyány Kázmér seregvezér főispány s kormánybiztos urnak:
Jónak látom, hogy [a Pécs városában találtató ágyukat a várostól]* méltóztassék [által] venni [s ha azok felszerelése a város költségén történt, ez esetben az a kincstárból] azonnal meg fog téríttetni.
A [ ]-be tett részek maradtak vissza abból az idegen kézzel megkezdett fogalmazványból, amelyet Kossuth átírt és s. k. folytatott.
Nagy aggodalomban vagyok az iránt hogy ha Méltóságod vett utasításai szerint Eszékről felvonul a haza védelmére, Eszék biztosítva marad e. Meghagytam Éder tábornok urnak, mind maga, mind minden tisztek részéről reversalist küldjön be – ezt nem tette.
Ellenben Pongráczot és Spielmant betegnek jelenti s azért ott maradásuk és Pokornynak hivatalában hagyása iránt hosszú remonstrátiot ír.
Kérem a haza nevében Méltóságodat ne engedje meg, hogy kicsinded tekintetek miatt a vár biztossága compromittáltassék. Éder tábornok urnak characterében nem kételkedem, de ha valamit megrendel a kormány, annak azonnali végrehajtását követelem tőle, mert mi felelősek vagyunk az ország kormányzatáért s nem engedhetjük, hogy alapos okoknál fogva tett rendeleteink elleni remonstratioival veszedelmet hozzon a hazára.
Igen kérem Méltóságodat, Eszékből kiindulása előtt minden bizontalan elemektől tisztítsa ki a várat, minden biztos elemet pedig vegyen be belé. Mennyi időre van a vár proviantirozva?
A Zaniniak kiindulása s Méltóságod intézkedései iránt kérek kurir általi jelentést.
Kossuth S. k. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 6355.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem