e) A hadügyminisztériumnak, a budai erődítési munkálatokhoz szükséges eszközök előteremtéséről:

Teljes szövegű keresés

e) A hadügyminisztériumnak, a budai erődítési munkálatokhoz szükséges eszközök előteremtéséről:
Nemegyei Bódog táborkari századosnak a budai sánczok haladék nélküli kiegészítése és bevégzése újabban is kötelességévé tétetvén, az általa e czélra igényelt segédek, munkások és sáncz eszközöknek, mennyire kitelhető közvetlen kieszközlése, a többiekre nézve pedig a városi közönségnek és az illető megyei hatóságoknak közremunkálása általi megszerzése meghagyatott.
A megnevezett százados feladatának megoldhatására kívánja Martinyi kapitányt, Zvonykovszky és Leibziger mérnököket segédül s a 3000 dolgozón kívül 60 utászt egy tiszttel, 6 ácsot, és egy számadó tisztet melléje rendeltetni, továbbá pedig munkásait 2000 ásó, 400 csákány, 300 taliga, 300 kapa, 6 gyepásó, 300 hosszú fakaró, 400 lécz, 2000 középszerű szeg- és 10,000 ölnyi hosszúságú sinórral elláttatni, és saját magának egy bérkocsiért napj ára 4 pgőftot, s ezen kívül 6 paraszt kocsit utalványoztatni.
Hogy a kérdéses erősítési munkálat mentől gyorsabban végrehajtathassék, meghagyatik a hadügyministeriumnak, hogy az elősorolt kívántatosságokat, mennyire azok iránt, rendelkezhetik, a megnevezett segédeket, t. i. személy szerint (ide értve egy alkalmas számadó hivatalnoknak kirendelését is) – az utászokat és ácsokat pedig, valamint az eszközöket is, mi a status szertárban van, a Nemegyei által följelentendő mennyiségben, határ időre és helyre kiállíttassa, s a bérkocsira pénzt utalványozzon, megjegyezvén mindazonáltal, hogy a mennyiben a pesti sánczolásnál netán felesleges erő volna, az erre a munkálatra rendeltessék.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 6059.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem