c) Utasítás Beőthy Ödönnek az ellenség békekísérleteivel kapcsolatban:

Teljes szövegű keresés

c) Utasítás Beőthy Ödönnek az ellenség békekísérleteivel kapcsolatban:
Beőthy okt. 22.-én jelentette Verbászról, hogy találkozni fog a Tiszán egy kompon az ellenség kiküldötteivel; alkudozásba nem bocsátkozik velük, de felszólítja őket kívánságaik közlésére. Az OHB az üggyel kapcsolatban az alábbi utasítást küldte Beőthynek:
Önnek folyó hó 21-kéről már másodízben tett hivatalos jelentéséből értesültünk, mikép a hadifoglyok kicserélése iránt értekezés történt Krain lovas kapitány s Ioannovics ellenséges parancsnokok közt, s mindannyiszor felszólíttatott az értekező kapitány békealkudozásokra, s miután erre Ön is felhívatott, s ez iránt rögtöni utasítást kíván, ennek folytában válaszoljuk:
Hazánk minden oldalról megtámadva, hónapok óta kimutatta, miszerint ellenségeinek sem számától, sem erejétől vissza nem retten, sőt miután éppen ennyi támadások által a nemzet összes ereje felrázatott és seregeink nevezetes győzedelmeket vívtak ki a felvidéken is, bízva Istenben s ügyünk igazságában, mi békét nem kereshetünk azoknál, kik ellenünk, midőn minden jogokban testvéries osztályt ajánlottunk, ok nélkül feltámadtak.
Mindezek ellenére ügyünk igazsága, emberiség s az áldozatok kímélete követeli tőlünk, hogy valahányszor kilátás nyílik a szerencsétlen belháborút megszüntetni, s valahányszor békeajánlat tétetik, ellenségeinktől, rajtunk a vérengzések, pusztítások megszüntetése épp olly kevéssé muljék, mint a millyen határozottak vagyunk önállásunk, nemzeti jogaink s fajunk megtámadását utósó erőnkig megvédeni.
Ez okból felhatalmazzuk Önt, hogy azon kellő óvatossággal, nehogy a béke alkudozások ürügye ellenünk ellenséges lépésekre felhasználtassanak, az ajánlott békealkudozásokat elfogadhassa, kijelentvén, hogy miután Magyarország törvényei jog és a szabadságra nézve semmi kiváltságot sem saját, sem más fajra nézve nem ismernek, polgári és vallási szabadságot egyenlőn kihirdették, ezen alkudozások föltételei a fennálló törvények határain túl nem terjedhetnek, s annak tárgya főleg a compromittált személyek iránti bűnfeledés lehet.
Mindenesetre, ha – mit nem reménylünk – valami előleges állapodás történnék, megerősítés végett Ön ide felküldendi, s ettől fogja érvényességét felfüggeszteni.
Mellette Beőthy Verbászon okt. 22.-én kell jelentése.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 1641.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem