a) Nógrád, Hont és Bars megyék főispánjaihoz és kormánybiztosaihoz a Simunich elleni népfelkelés megszervezéséről:

Teljes szövegű keresés

a) Nógrád, Hont és Bars megyék főispánjaihoz és kormánybiztosaihoz a Simunich elleni népfelkelés megszervezéséről:
Marczibányi Antal Trencsén megyei főispán és kormánybiztosnak éppen e perczben vett jelentése szerint Simonics mintegy 10. 000 főbül, különben igen rosszul rendezett és többnyire ujonczokból álló rabló csapatával csakugyan Trencsén megyébe betört és e hó 22-kén előcsapatja már Czácza mezővárosba megérkezett. Ennek folytán felhivatik főispán ur, hogy ezen rabló csapat megsemmisítéséig folytonosan megyéjében tartózkodjék,
a megyei nemzetőrséget a megyében requirált bárminemű fegyverekkel, kaszákkal sat. ellátva a rendelet vétele után tüstént, 3000 (1000, 2000) fővel, ideértve azokat, kik Beniczky kormánybiztos parancsai alatt állanak, Freiburg (Blaskovics Péter) és a lovasokat Horváth őrnagy vezérlete alatt Nyitrába, Leopoldvár felé útnak indítsa, azon meghagyással, hogy kimozdulásokról és útivonalukról rögtön Ordódy őrnagy urat, ki Trencsénben a főparancsnokságot veendi át, ott Trencsénben értesítsék, és további rendeleteket tőle kikérjenek.
Valamint továbbá a körülmények igénybe veendik – a népfölkelést is organisálni szükségessé válhat, mire különben még az innen kiadandó rendeletet megvárni szíveskedjék.
Marczibányi főispán és kormánybiztos, valamint Ordódy őrnagy és trencsényi főparancsnokkal folytonos érintkezésben legyenek, s a honvédelmi bizottmányt napról napra intézkedéseikről tudósítván, mindent elkövessen, mit az ellenség megsemmisítésére s a haza megmentésére czélszerűnek lát.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 1652.
Mellette Marczibányi okt. 23.-án Trencsénben kelt jelentése eredetiben, valamint Pongrácz Gáspár alispán Bánován, okt. 21.-én kelt jelentése másolatban a trencséni csendbizottmányhoz.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem