158. Budapest, 1848 október 21. Az OHB tájékoztatja Kossuthot a fegyverellátás kérdéseiről.

Teljes szövegű keresés

158.
Budapest, 1848 október 21.
Az OHB tájékoztatja Kossuthot a fegyverellátás kérdéseiről.
Milly mennyiségű lőfegyverek és lőszerek küldetnek bizottmányi elnök urnak rendelkezése alá? azt Nádossy ezredes ur, kit ön e tekintetben felhívott, önnek részére fogja adni.
Az orsz. honvédelmi bizottmány tagjai azon körülményt szükségesnek látják elnök urnak megemlíteni, miszerint Vetter ezredes és Vukovics Sebők urak személyesen azon kéréssel járultak az orsz. honv. bizottmányhoz, hogy ha az aldunai lázadás elfojtására rögtön 8 napok alatt intézkedések nem fognak tétetni, s segítségökre 3 honvéd zászlóalj nem küldetik, a Bánátot s Bácskát elvesztettük. Ennek folytán a bizottmány 3 honvéd zászlóaljnak rögtöni kiállítása, felszerelése és az alvidéken 8 nap alatti megjelenése iránt rendelkezett; minthogy azonban ezen zászlóaljaknak fegyverreli ellátása az ezután érkezendő, vagy pedig a vidékekből beküldendő fegyverekből fog történni, kéntelen a bizottmány elnök urnak kijelenteni, hogy fegyvert elnök ur rendelkezésére többé nem adhat, mert a most küldött fegyverekből is 500 az itteni, szolgálattal már most is túlterhelt nemzetőrségtől vétetett el, a többi pedig Szatmár megye és Kővár vidékének részére az ottani körülmények sürgetőssége miatt már utalványoztatott.
A bizottmánynak kötelességében állván figyelmét minden, a hazát veszéllyel fenyegető pontra kiterjeszteni, elnök urtól megvárja, miként a Lajtai tábor által kivivott győzelem után a nélkülözhető fegyvereket azonnal a bizottmány rendelkezése alá fogja bocsátani.
Általában véve pedig a bizottmány kijelenti, hogy az ollyan intézkedések, mellyeknek a külömbféle ministeriumokhoz kell intéztetniök, s a bizottmánytól kell kiadatniok, – már az országos egység szempontjából is, – ön részéről is, a bizottmány által kívántassanak, mivel a bizottmány, melly nem szünt még meg teljes hatalommal rendelkezni, csak így intézkedhetik felelősséggel, és akként, hogy az ország egy része se maradjon kitéve a veszélynek fedezetlenül.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 1424.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem