b) Válasz Eötvös Mihály szatmári alispán jelentésére:

Teljes szövegű keresés

b) Válasz Eötvös Mihály szatmári alispán jelentésére:
Eötvös okt. 16-án jelentést tett a kővárvidéki román megmozdulásokról s közölte, hogy a szatmári önkéntesekkel Nagybányára ment, a felkelők sakkbantartására. Ügyes vezér kinevezését kérte, valamint legalább ezer fegyvert és egy üteg ágyut. Az OHB válasza:
Miután a Szatmár megyében és Kővár vidékén kiütött ellenséges mozgalmaknak elhárítása rögtöni intézkedéseket igényelne, számolva Önnek buzgó hazafiságára és fáradhatatlan erélyességére, mellyel Ön eddig viselt hivatalában eljárt, az országos honvédelmi bizottmány Önt Szatmár megyében teljhatalmú kormánybiztossá teszi, szoros s mulhatatlan kötelességévé tevén Önnek, hogy mind azok iránt, melyeket Ön belátása szerint a hon megmentése, a rend fentartása és a közbátorság biztosítása megkíván, egyetértve és közremunkálva Mihályi Gábor, Décsey, úgy Gr. Teleki Sándor kormánybiztosokkal,* rögtön és erélyesen intézkedjék. Mire nézve szoros felelet terhe alatt meghagyatik a megyének, városoknak, helységeknek és nemzetőröknek, tiszteknek és parancsnokoknak, hogy Önnek, mint teljhatalmú kormánybiztosnak, mindenekben engedelmeskedni és rendeleteit teljesíteni szoros kötelességöknek tartsák, Önnek üdőnkénti tudósításai elváratván.
A felsoroltak közül Mihályi Máramaros, Décsey Közép-Szolnok megye, Teleki pedig Kővár vidékének kormánybiztosa.
Személyesen feljött Gróf Teleki Sándor most kinevezett kővárvidéki kormánybiztosnak mai napon a Szatmár megyei önkéntesek számára 500 fegyver utalványoztatván, egyszersmind Szatmár városnak meghagyatott, miszerint azon 300 puskák, mellyek jelenleg az önkéntesek birtokában vagynak, az ellenségeskedések megszüntéig a nemzetőrségnél hagyassanak.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 1378.
Mellette hasonló tartalmú fogalmazvány Lahner alezredesnek és Szatmár város közönségének, valamint Teleki Sándor kővárvidéki kormánybiztosnak.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem