e) A hadügyminiszternek a nemzeti színek viseléséről:

Teljes szövegű keresés

e) A hadügyminiszternek a nemzeti színek viseléséről:
Mészáros hadügyminiszter okt. 11-i átiratában panaszkodott, hogy a Hannover-huszárezredben bujtogatók befolyása alatt nemzetietlen mozgalmak tapasztalhatók. Mellékelte Vécsey gróf őrnagy erről szóló jelentését is. Az OHB válasza:
Teljességgel nem helyesli ugyan a honvédelmi bizottmány azok eljárását, kik oly ezredekben, mellyeknek tisztei hazafiui érzelemmel telvék s ezt már tettel is bebizonyitották, a legénységnek más hadi testületekbe átlépésére unszolásával a haza jelen vészes körülményei közt ilyes ezredeket meggyengíteni annyival inkább feloszlatni igyekeznek, azonban kéntelen kijelenteni azt is, hogy ezen baj onnan veszi eredetét, mivel a képviselő háznak azon határozata, miszerint megrendelte, hogy a magyar színek minden magyar ezredeknél felvétessenek, s minden kétes jellemü hadi tisztek eltávolitassanak,* kellőleg foganatba nem vétetett.
V. ö. 69. sz. 126. l.
Minél fogva meghagyja a bizottmány a hadügyministeriumnak, haladéktalanul tegye meg az intézetet, hogy a Hannover huszár ezred parancsnoka azonnal tüzesse fel a magyar szineket, meg lévén győződve, hogy ha ez teljesedésbe menend, s e mellett az ott ne talán még létező nem magyar szellemü tisztek is eltávolittatnak, ez legbiztosabb szer leend az ezredben bomlásnak indult rend biztositására.*
A fogalmazvány Csányi kézírása, az OHB tehát a válasz előtt leküldte a hadügyminiszter átiratát a táborba véleményezés végett.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 1060.
Ered. tiszt. O. Lt. Hadügymin. 1848: D 312: 8210/2310.
Mellette: Mészáros okt. 11-i átirata az OHB-hoz.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem