Bobulának

Teljes szövegű keresés

Bobulának
Turin, 1867. deczember 24.
Uram!*
* A nemzetiségi kérdésben Bobulához intézett ez a válasz csak töredék, de mert van egy pontja, mely még most is idöszerü, közzé teendőnek vélem. K. F.
Vettem folyó hó 14-kéről kelt levelét, a Slovenské Noviny programmjának hozzárekesztett fordításával.
Sok izben volt alkalmam a nemzetiségi kérdés iránt nyilatkozni. – Bátor vagyok e részben Uraságodat még 1851-ben közétett (s azóta több fordításokban is megjelent) államszervezeti tervemre, mint szinte az 1862-ben nyilvánosságra jutott dunai confoederationalis projectum 11-dik pontjára utalni. Továbbá felvilágosítás okáért van szerencsém Uraságodnak az említett Dunai Confoederatio projectumához irott felvilágosításoknak, nemkülönben a Negyvenkilencz czímü politikai folyóirat 4–5-dik számának egy-egy példányát ide rekesztve megküldeni, mely utóbbinak 2., 3. és 4. szám alatti fejezeteit bátor vagyok figyelmébe ajánlani.
Mindezek által nézeteim a nemzetiségi kérdés iránt oly tisztán s oly szabatosan világosságba vannak helyezve, hogy csak haszontalan ismételgetést követnék el, ha azoknak újabbi fejtegetésébe bocsátkoznám.
A Magyar Ujság 112-dik száma, melyre Ön levelében hivatkozás van, nincsen kezemnél s így tartalmáról nem is szólhatók; – különben is úgy erre, mint Ön első kérdésére nézve, a fentebbiekben fel fogja Ön találni feleletemet.
E szerint csak azon 3-dik kérdésére kell felelnem, melyben azt kérdi Ön: »mikép értelmezem a confoederatiót a magyarországi nem magyar ajku nemzetiségek irányában?«
Feleletem az: hogy én a kérdést ily alkalmazásban sem érteni nem tudom, sem a Slovenské Noviny programmjának azon pontjával nem látom összeegyeztethetőnek, mely Magyarország földterületi épségét s politikai egységét irta zászlajára.
Confoederatiónak csak külön államok között lehet helye. – Tehát a confoederatio eszméjének Magyarország különböző nemzetiségeire alkalmazni akarása azt feltételezné, hogy Magyarország (lakosainak faji s nyelvi különbsége szerint) több külön államokra szaggattassék szét, miszerint ezek aztán confoederatióba léphessenek.
Ez pedig oly eszme, mely hazánk földterületi épségének s politikai egységének a Slovenské Noviny programmjában is egyik vezérelvül elfogadott eszméjével homlokegyenest ellenkezik.
Oly eszme, mely a confoederatiók történelmében merőben hallatlan. – Confoederatiók egy állam területének nemzetiségek alapjáni feldarabolásával a világon soha és sehol nem léteztek, hanem csak külön, egymástól független államok között létesülnek s létesülhetnek. Így confoederáltattak az egymástól teljesen független svájczi kantonok egy szövetséges állammá, cantonok (államok) s nem nemzetiségek szerint, s az így confoederált államban a nemzetiségeknek társadalmi s politikai jogaik biztosíttattak. Így az éjszak-amerikai köztársaság – mielőtt Egyesült-Statusokká alakult volna – Foederalis Egyesületet képezett, melynek alkatrészeit szintúgy egymástól független államok, nem pedig nemzetiségek képezték.
Tehát az Ön által feltett kérdés oly eszmét feltételez, melyre nézve Ön a Dunai Confoederatio projectumához – – –

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem