Csomay Imre.

Teljes szövegű keresés

Csomay Imre.
Csomay Imre, köz- és váltó-ügyvéd, született 1849-ben. 1876 óta tagja a szatmári ügyvédi kamarának s 25 év óta választmányi és fegyelmi bírósági tag. Számos társulatnak jogi tanácsosa. 27 év óta városi bizottsági tag. A politika terén állandóan szerepel. Elnöke a szatmár-németi függetlenségi és 48-as pártnak és a szatmári függetlenségi körnek. A Széchenyi-társulat eszméjét ő vetette fel, a társulat megalapítását ő indítványozta s alapításában tevékeny részt vett, s ennek több éven át jegyzője volt. Kezdeményezte a Gazdák és Iparosok Szövetkezetét, s ennek hét évig igazgató-elnöke, majd ügyvédje volt. A tűzoltó-egyletnek titkára és a Kölcsey-körnek több ízben pályabírája volt. A szatmári ref. egyházban örökös presbiter. Szerkesztette a „Szatmár” czímű lapot és időnként a többi helyi lapokba is dolgozott.
1898-ban politikai röpirata jelent meg a parlamenti esküről. A „Hunczutka” czímű egyfelvonásos vígjátékát Szatmáron és több vidéki színpadon előadták. Az országos függetlenségi és 48-as párt kültagjaként, törvényjavaslati tervezetet nyújtott be Kossuth Ferencz pártelnökhöz, a magyar állami kincstárőrökről és kincstárőrségről. Kossuth ezt véleményezés végett kiadta Hentaller Lajos képviselőnek, ki a javaslatról az Egyetértésben, vezető helyen, nagy elismeréssel nyilatkozott. Több beszéde megjelent önálló füzetben is.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem