Cholnoky Imre ifj.

Teljes szövegű keresés

Cholnoky Imre ifj.
Cholnok Imre ifj., szatmár-németi kir. közjegyző született 1851-ben. 1894-ben került mint kir. közjegyző Szatmár-Németibe, hol a vármegye törvényhatóságának bizottsági tagjaként, a közéletben tevékeny részt vesz.
Irodalmi munkássága jogi szakirodalom, köz- és nemzetgazdászat és a szépirodalom körében mozog. 1886-ban jelent meg tőle Budapesten az „Anyagi magánjog kézikönyve.” Ezt követte az 1890-ban Kaposvárott megjelent „Hagyatéki eljárás gyakorlati tervezete”; majd 1895-ben 109Szatmáron „Gondolatok” czímű költeményfüzete, 1900-ban ugyancsak Szatmáron megjelent „A halálbüntetés végrehajtása és a lelkiállapot” czímű értekezése. Ezen kívül helyi lapokban igen sok köz- és nemzetgazdasági vezérczikke jelent meg, a saját neve, vagy pedig „Rusticus” álnév alatt. – Ő indította meg a Szatmármegyei Gazdák lapjában is megjelent s a kisbirtokosok tehermentesítésére vonatkozó indítványával, a később országos hullámot vert mozgalmat is.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem