Fás növények, erdő.

Teljes szövegű keresés

Fás növények, erdő.
A megye nevezetesebb fás növényei: a nyírfa (B. pendula Roth), az enyves égerfa, a mogyorófa, a kocsános és kocsántalan tölgy, amaz másutt mocsárfa, emez a vidéken muzsdalyfa, de ritkább, magasabb vidéket kedvel, az előbbinek (Quercus Robur L.) pelyheslevelü eltérése (var. puberula Lasch) is Sóstó körül, a cserfa, a Quercus hiemalis Stev. hosszúkocsános tölgy, a szilfa, fűzfa (Salix alba, S. fragilis, S. rosmarini folia L. S. purpurea, S. cinerea, S. viminalis), a fekete, jegenye, rezgő, fehér és szürkéllő nyárfa (Populus canescens Sm.) a piros farkashárs, az ezüsttövis (Hippophaë rhamnodes L.) hihetőleg homokkötőként megtelepitve, mint Budapest környékén, a kányafa (Viburnum opulus) kerti meddő fajtájával, a labdarózsával, a feketebogyós bodzafa, a semfű-semfa (Lycium Barbarum L.) a fagyal, a somfa, a vörösgyűrü, a sövényező iszalag, a hársfa (Tilia platyphyllos Scop., T. cordata Mill.), a fodorjuharfa, a fekete-gyűrü, a hólyagmogyoró, a csíkos és bibircsós kecskerágó, a vad szőlő, a varjutörvis, kutyafa, vad körtefa és almafa, a galagonya (Crataegus exyacantha, Cr. monogyna), rózsabokor (Rosa spinosissima L., R. Austriaca Cr., R. canina L., R. dumalis Bechst., R. submitis Gren.), a hamvas szeder, törpe mandola, kökény, cseresznyefa, a török meggyfa, törpe meggyfa, gerlicetövis, (Ononis spinosa), Genista tinctoria, Cytisus nigricans, C. Austriacus, C. Ratisbonensis, C. serotinus Kit., Dorycnium sericeum (Kov.) stb.
A Sóstó ligetjében Ornithogalum collinum Guss., Muscari Transsilvanicum Schur (M. botryoides Aut. Hung.), Polygala comosa és var. Podolica, Trifolium agrarium, Artemisia campestris, Luzula pallescens Bess., Lactuca quercifolia, L. Saligna, Verbascum thapsiforme stb., nedves rétjén a Viola persicifolia Roth, (levele visszáján kevés odasímuló szőr van; kivált ez különbözteti meg a V. stagnina-tól), a vasút töltésén Vicia Biebersteini Bess. (V. Hungarica Heuff.) méltó említésre.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem