Nyíregyházi pénzintézetek.

Teljes szövegű keresés

Nyíregyházi pénzintézetek.
Nyíregyházán négy részvénytársasági és egy szövetkezeti pénzintézet működik és pedig: a nyíregyházi takarékpénztár egyesület, melynek szervezetét az igazgatóság és felügyelő bizottság alkotja. Az igazgatóság elnöke Somogyi Gyula kir. közjegyző, ügyvezető igazgatója Fest László. A 60,000 koronával alapított intézet ma 400,000 kor. alaptőke, 434,000 kor. tartaléktőke és közel 110,000 kor. nyugdíjalappal, tehát összesen 944,000 kor. vagyonnal bír. Betétállománya meghaladja a 6 millió koronát, a kihelyezett tőkék összege meghaladja a 8 milliót. Ma 1000 drb 400 kor. névértékü részvénye van forgalomban, melyek közforgalmu árfolyama 1400 kor. körül variál.
A Szabolcsi hitelbank r. t. 1872-ben alakult, első elnöke leveleki Molnár Ágoston volt, utódja az elnöki székben és az intézetnek kezdettől vezérigazgatója Flegmann Lipót lett, ki 323az intézetet ma is a régi, szolid alapon vezeti. Ezen hitelbank, felismerve a nyíregyházi parasztbirtokosokban rejlő őserőt, évek hosszú sora óta előszeretettel kultiválja az ezekkel való összeköttetést és kölcsöneivel jelentékenyen előmozdította vagyonosodásukat. A nyíregyházi gazdák szorgalmukkal, ritka takarékosságukkal és fáradhatatlan munkájukkal közel 20,000 hold kitünő minőségű földet acquiráltak és nem mulik el év, hogy egyik másik nagyobb birtok ne parcelláztatnék és vétetnék meg általok, a mikor is 1200 öles kis holdjáért szívesen megadja a gazda az 500–600 koronás árt. Ily természetű kölcsönkötvények közel egy milliót elérő összegig vannak az említett intézet birtokában, kizárva ezen űzleteknél a legcsekélyebb koczkázatot is. A Szabolcsi hitelbank 1000 drb részvényben, 200.000 kor. alaptőkével és 80,000 kor. tartalékalappal rendelkezik; betétei megközelítik a 2 millió koronát.
A Nyíregyházi gazdasági és keresked. hitelintézet r. t. működését 1892-ben kezdte meg az 1900. év január havában oly szerencsétlen véget ért Gencsy Béla elnöklete alatt. Igazgatóságának elnöke Martinyi József, ügyvezető igazgatója Ferenczi Miksa. Ez intézet igazgatósága, működésének súlypontját a kereskedelmi és iparvállalati összeköttetésekben kereste és találta meg, fennállásának rövid 7 éve alatt oly eredményeket mutatva fel, a melyeket csakis a vezetésben működő összes faktorok egyetértő munkája magyaráz meg. A 400,000 kor. alaptőkével alakúlt intézet majdnem 90,000 kor. tartaléktőkével, 2 milliót megközelítő betéttel, összesen 3.200,000 kihitelezéssel dolgozik.
Szövetkezeti alapon egy intézet működik Nyíregyházán. A Nyíregyházi kölcsönös segélyző egylet. E szövetkezet a polgárság élénk részvétele mellett mihamar virágzásnak indúlt, és míg egy irányban a takarékoskodást a nép minden körében terjeszti, addig más irányban olcsó és kényelmesen törleszthető kölcsönöket nyújt nekik. 1899-ban 500,000 koronát ért el a törzsbetét állománya. A szövetkezet kezelő igazgatója Kovách Győző, kit Nyíregyháza város főszámvevői székéből hívtak meg ezen állás betöltésére.
Kölcsönügyleteket köt még a város árvapénztára, a mely pupilláris biztosítékot nyujtó ingatlanra betáblázás mellett helyezi el az általa kezelt árva-készpénzvagyont. Az ily természetü kölcsönök 500,000 koronát haladnak meg.
Nagykállón a Szabolcsmegyei takarékpénztár egylet közvetíti a hitelt. Ez az intézet nemcsak városában, hanem az egész vidéken nagy népszerüségnek örvend; nemcsak a kölcsönt kérők, hanem a betétet elhelyezni óhajtó, másutt lakó felek is felkeresik a kitünő hírü intézetet, ismerve annak konzervativ irányát. A takarékpénztár 125,200 kor. alap-, 104,000 kor. tartalék- és 60,000 kor. nyugdíjalappal rendelkezik, betétei 1,700,000 koronára rúgnak.
Kisvárdán két részvény pénzintézet és egy szövetkezet működik.

Az „Erzsébet” gőz-műmalom Mándokon.
Saját felvételünk.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem